| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 17 de novembre de 2007
>

El 72% dels diputats al Parlament exigeixen la destitució d'Álvarez i deixen sol el PSC

ERC qualifica els seus socis de «sucursalistes» i CiU acusa Montilla d'absentar-se de la votació per «covardia política»

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
El Parlament va demanar ahir al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la crisi ferroviària amb 96 vots a favor i 36 en contra. El 72% dels diputats van aprovar una proposta de resolució d'ERC i ICV-EUiA que ho exigia, amb dues absències més que significatives: les dels parlamentaris del PSC, que es van quedar sols votant-hi en contra, i la del president de la Generalitat, que va assistir a la VIII Conferència de la Regleg. CiU va acusar José Montilla d'evitar la votació per «covardia política» i per no voler convertir-se en «la viva imatge de la soledat i de la impotència». Esquerra va qualificar de «sucursalistes» els seus socis de govern per la seva dependència del PSOE.


 Foto: A. PUIG EFE

+ Iceta i Ridao indiquen el vot als diputats. El seient buit és el de Montilla, que ahir també va coincidir amb el Rei al premi Conde de Barcelona. Foto: A. PUIG EFE

Com es preveia, el Parlament va aprovar per àmplia majoria la petició de destitució d'Álvarez, amb els consellers Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i Joan Saura votant com els seus grups parlamentaris, i amb l'esperada excepció del PSC i la notable absència de Montilla. El portaveu dels socialistes a l'hemicicle, Miquel Iceta, va justificar el seu vot en contra del tercer punt del text –que demana a Zapatero que «es depurin les responsabilitats tècniques i polítiques» tant al ministeri, començant per Álvarez, com a l'Adif, Renfe i les empreses contractistes de les obres– argumentant que «mai» ni la cambra ni el govern han exigit la dimissió o cessament d'un ministre. Va posar dues raons sobre la taula: per «respecte i lleialtat institucionals» i perquè «no està en el seu àmbit de competències». Per aquesta darrera va instar tots els grups a demanar-la «on toca». És a dir, al Congrés, on els partits catalans ja l'han reivindicada repetidament. És el mateix argument que va esgrimir la vicepresidenta del govern espanyol. María Teresa Fernández de la Vega va rebutjar que la petició del Parlament sigui atesa: l'executiu estatal és «sobirà», va dir, i només respon a la cambra baixa.

Preveient aquesta resposta, el portaveu parlamentari d'ERC Joan Ridao, va apel·lar a la responsabilitat «moral» –no pas «legal»– del govern espanyol de destituir Álvarez, una exigència que el secretari d'estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, també va trobar «injusta». Sense embuts, Ridao va disparar contra la dependència del PSC respecte al PSOE: «Quan es parla de sucursalisme, avui en tenim una demostració molt palpable en aquesta cambra», va deixar anar. Iceta va esquivar el tret subratllant «la coherència d'alguns» que, malgrat critiquin al seu soci, després «es presenten plegats a les eleccions al Senat», en referència a l'Entesa Catalana de Progrés. Ridao també va intentar llimar l'esperada disparitat de vot dels socis del tripartit subratllant que es trobaven en seu parlamentària. Amb menys contundència, el diputat ecosocialista Salvador Milà va reivindicar un «canvi de les formes i continguts de les polítiques i prioritats del govern d'Espanya».

CiU va treure suc de la «subordinació del PSC», i de la seva «solitud» al Parlament que, segons Josep Rull, «afecta la dignitat institucional» i prova la «incapacitat d'assumir» la «dignitat nacional» del país. El líder de la federació, Artur Mas, va carregar directament contra Montilla. Li va retreure que no donés «la cara» i el va erigir protagonista d'un acte de «covardia política» per evitar convertir-se en «la viva imatge de la soledat i de la impotència».

El PSC sí que va votar a favor dels dos primers punts de la proposta de resolució dels seus socis, en què es manifesta el suport a les «actuacions» del govern per atendre els usuaris de rodalies i Ferrocarrils, i s'exigeix a Foment que redacti un «calendari amb les previsions correctores pertinents».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Majoria determinant» a l'aeroport del Prat

>El Parlament exigeix la destitució de la ministra de Foment

>96 a 36

>96 a 36

>Tres quartes parts dels diputats volen la destitució d'Álvarez

>96 a 36

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.