| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 28 de setembre de 2007
>

La reivindicació de la poesia lúdica fa guanyador Ricard Ripoll



LAURA PORTAL.

+ Ricard Ripoll va residir fins als 23 anys a l'Estat francès. Foto: MANEL LLADÓ

El XXX Premi Miquel de Palol de poesia va ser per a Les flors àrtiques, de Ricard Ripoll (Sueca, Ribera Baixa, 1959). Educat a l'Estat francès, aquest poeta va manifestar, per explicar la seva obra, la clara influència de la literatura francesa en la seva poesia. Ripoll ha fet un autèntic exercici de joc literari per obtenir els 28 poemes de Les flors àrtiques. L'autor va relatar amb tot detall el procés d'elaboració del poemari, però reivindicant el vessant lúdic de la poesia.

Com si d'un joc matemàtic es tractés i amb la influència directíssima d'Arthur Rimbaud i la seva obra Il·luminacions, Ripoll pren deu mots a l'atzar en una primera fase. A partir d'aquí, permet la gramaticalització amb aquestes paraules, les organitza. I, finalment, en la tercera fase, n'aconsegueix la textualització que genera el poema final.

La referència a Rimbaud continua amb el fet que es va presentar al concurs amb el pseudònim de Bàrbara, en al·lusió al poema Barbare. Aquest poema és el 29è que apareix en el llibre Il·luminacions i, així, en emprar Bàrbara com a pseudònim, es converteix també en el 29è poema de Les flors àrtiques.

Ripoll va insistir en la funció lúdica de la poesia i de la literatura, no de manera exclusiva, però sí com a vessant a tenir en compte.

Pel que fa als seus referents literaris, a part de Rimbaud, juntament amb Baudelaire i els patafísics, també es va referir als catalans Josep Palau i Fabre, J.V. Foix i Agustí Bartra.

En relació amb el seu currículum, Ripoll és doctor en filologia francesa i traductor. Ha escrit diversos estudis sobre la modernitat poètica, en català i francès, i ha tractat autors com ara Hugo, Ducasse, Rimbaud i Nerval, i també del surrealisme i el Nouveau Roman.

En la seva faceta literària com a autor ha publicat la novel·la L'espai dels impossibles (2005) i els poemaris Engrunes d'estels irats (1987), De l'abrupte fins al cos (1987), Els encontres fortuïts (2001) i La Memòria dels Mots (2003). Està prevista, a més, la publicació d'El Cant del Salvador amb Proa.

D'altra banda, també ha estat premiat amb diversos guardons literaris d'arreu dels Països Catalans, com ara el Divendres Culturals de Cerdanyola el 1986, l'Alzina també de Cerdanyola el mateix any, el Joan Teixidor d'Olot el 2000, el Festa d'Elx el 2002 i el Parc Taulí de Sabadell el 2006.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El matrimoni Pujol, a l'aniversari del Bertrana.

>El divorci entre literatura i noves tecnologies

>Una clàssica novel·la d'aventures obté el premi Muntaner de literatura juvenil

>Una decisió valenta

>El Bertrana es fa respectar

>Una reflexió sobre els llocs de memòria rep el Rahola d'assaig

>Canimas repeteix amb «El circ» i demana una reserva de cantautors

>Dues cadires buides, tres absències

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.