| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


diumenge, 9 de setembre de 2007
>

L'oferta de places públiques fins a 3 anys a la demarcació és la més alta de Catalunya

Només un 35% de les escoles bressol de les comarques gironines són privades, mentre que al país n'hi ha més del 50%

DANI VILÀ. Girona
Les comarques gironines tenen l'oferta de places públiques fins a 3 anys més alta de Catalunya. A la demarcació, un 64% dels infants que dimecres aniran en una escola bressol ho faran en un centre públic, quan en el global de Catalunya les places públiques no arriben a la meitat. Malgrat aquestes dades, hi ha consens que calen més places públiques de llar d'infants com ho referma la proposta del govern per fer-ne 15.000 de noves a Catalunya. Un curs que començarà a les comarques gironines amb més de 113.500 alumnes, amb la posada en marxa de sis escoles noves i l'estrena de l'edifici nou de l'escola Marta Mata de Girona. La nova assignatura d'educació per la ciutadania i la incidència que tingui la tercera hora de castellà són les principals novetats.


+ Quan falten tres dies perquè comenci el curs, la majoria dels alumnes ja tenen el material escolar a punt per tornar a les aules. Foto: O. DURAN

Dels 8.650 infants gironins que començaran a anar a l'escola bressol aquesta setmana, 5.550 ho faran en centres públics, mentre que 3.100 ho faran en llars d'infants privades. Això suposa que el sector públic en aquesta franja d'edat és del 64% a la demarcació, que dobla la situació de Barcelona ciutat i està molt per sobre de la mitjana catalana, en què només un 47% de les places són públiques.

El pla dels últims anys de la Generalitat per promoure places públiques ha permès aquest canvi, però la necessitat social perquè més famílies puguin accedir a les places públiques provocarà una segona promoció de llars públiques.



OBRES A CORRE-CUITA


El començament de curs és sinònim d'obres a corre-cuita en centres que s'amplien o es reformen. És el cas del CEIP Taialà de Girona, l'IES Baix Empordà de Palafrugell i l'ampliació del Mas Clarà de la Bisbal, on encara hi ha els operaris. El curs, a la demarcació de Girona, arrencarà dimecres amb sis escoles noves. Es tracta dels centres nous de Girona, Salt, Olot, Puigcerdà, Vulpellac i Lloret. Totes començaran a funcionar amb mòduls prefabricats de manera provisional i cal subratllar el cas de Vulpellac que recuperarà l'escola després que el centre es clausurés a la dècada dels anys 90 per falta d'alumnat.

Aquests centres nous responen a l'increment d'alumnes en aquests municipis. Un dels més significatius és el cas de Puigcerdà, on el creixement de l'alumnat ha estat tan important en els últims anys que l'escola Alfons I de Puigcerdà s'ha convertit en la més gran de la demarcació, ja que té més de 730 alumnes. Per aquest motiu, Educació ha decidit obrir una escola nova amb mòduls a la zona de la Pedregosa, el mateix lloc on Educació preveu construir l'edifici de la escola nova.

A Girona, Salt, Lloret i Olot l'increment dels naixements explica el fet d'obrir una escola nova i cobrir l'augment de les necessitats d'escolarització.



SE'N TANCA UNA


En sentit contrari, Educació ha decidit tancar l'escola de la Colònia Estabanell de Camprodon per falta d'alumnes, al quedar-se per sota dels cinc alumnes mínims que es demana. És la primera escola que es tanca a les comarques gironines des del 2003, que es van tancar les de Molló i Siurana, també per falta d'alumnes.
La tornada a l'escola suposarà fer una hora més cada dia per a uns 6.600 alumnes de primària de la demarcació, que començaran a fer la sisena hora. La segona fase d'implantació d'aquesta hora lectiva suposarà que setze centres més de les comarques gironines adoptin la mesura. Amb aquestes escoles ja seran 114 els centres de primària que la faran. En el total de centres gironins, el departament d'Educació calcula que faran la sisena hora més de 23.500 alumnes, un 75% del total, una xifra que situa la demarcació molt per sota de la mitjana catalana, on nou de cada deu estudiants de primària ja la faran. El pròxim curs es preveu estendre-la a la totalitat de centres.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Vacants sense cobrir

>Queixes des de Sant Gregori

>31 milions

>Mòduls del segle passat

>D'estrena al Marta Mata de Girona

>Girona té l'oferta escolar de places públiques fins a 3 anys més alta del país

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.