| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dijous, 23 d'agost de 2007
>

El Pení, sense molins

La setmana passada van acabar de treure els sis aerogeneradors

JOSEP PUIGBERT. Roses
La setmana passada van acabar de treure els sis aerogeneradors del parc eòlic del Pení, a Roses, que van ser els primers que hi va haver al país. Els treballs de desmuntatge van durar dues setmanes més del que inicialment estava previst a causa de les inclemències del temps. Ara Fecsa-Endesa haurà de deixar els terrenys com estaven el 1990.


 Foto: M. LLADÓ M. RUIZ

+ A dalt, el Puig Alt, aquesta setmana, net de molins. A baix, quan hi eren. Foto: M. LLADÓ M. RUIZ

Disset anys després de la seva inauguració, el parc del Pení, que va ser pioner en la producció d'energia eòlica, va quedar totalment obsolet. Ja fa molts mesos que les instal·lacions van deixar de funcionar i la voluntat d'Endesa Cogeneración y Renovables, filial que gestiona els projectes de parcs eòlics, era col·locar-hi molins de nova generació. El projecte va topar amb el pla especial del Parc Natural del Cap de Creus, que deixa clar que un parc eòlic és un ús no admès dins l'espai protegit. Un cop retirats els molins, l'empresa ha de deixar els terrenys com eren abans de la instal·lació del parc eòlic. Els treballs està previst que durin tres mesos més.

El parc de Roses es va estrenar l'abril del 1990 i era el més veterà del país. Anteriorment, s'havien fet unes instal·lacions experimentals a Garriguella, que només van funcionar entre 1984 i 1988.

A la carena del Puig Alt hi ha un altre element identificatiu que es veu des de tota la comarca i que és molt anterior als molins. Són les dues boles dels radars aeris de les instal·lacions militars del Pení. El Ministeri de Defensa també va anunciar que tenia intenció de desmuntar-les quan instal·lés radars de nova generació. De moment, però, no hi ha una data per a la substitució dels aparells.



ALCALDES CONTRA MOLINS
Els ajuntaments de Colera, Portbou, Llançà i el Port de la Selva presentaran al·legacions conjuntes per aturar el projecte de parc eòlic que es vol instal·lar a la carena de les muntanyes entre Colera i Portbou. El canvi de govern en els ajuntaments d'aquests municipis ha propiciat un gir, ja que els actuals responsables municipals s'oposen frontalment a aquestes instal·lacions, que eren avalades, principalment, per l'anterior govern de Portbou.

Els alcaldes de Colera, Portbou, Llançà i el Port de la Selva han signat un document en què manifesten que el model turístic de la Costa Brava nord es basa a ser «respectuós amb el medi ambient i amb el territori» i consideren que l'execució del projecte del parc eòlic suposarà una considerable disminució del valor paisatgístic del territori. «Apostar per un model de desenvolupament econòmic basat en les agressions al territori és una estratègia errònia a mitjà i curt termini», diu el manifest.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Pení de Roses ja no té els sis aerogeneradors del parc eòlic

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.