| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimecres, 22 d'agost de 2007
>

El sector diu que la Costa Brava viu un mal estiu turístic, rematat per la pluja

El vicepresident de la federació d'hostaleria reconeix que els preus generals a Catalunya no són competitius

MÒNICA CABRUJA. Girona
La temporada turística a la Costa Brava serà, en general, més dolenta que altres anys, segons afirmen diversos representants del sector turístic. El vicepresident de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Lluís Fernández, destaca que hi ha diversos factors que influeixen negativament en el turisme, entre els quals hi ha els preus generals a Catalunya de productes bàsics, que no són competitius amb els d'altres països. Zones com ara Lloret, que depenen més de les agències de majoristes, no es veuen tan afectades pel canvi de model que s'està produint en el turisme, amb estades més curtes i menys despeses dels visitants, però el gremi d'hotelers afirma que hi ha menys turistes espanyols i italians. La pluja també és un factor negatiu per al sector.


+ Un grup de turistes a Lloret, al juliol. Foto: MANEL LLADÓ

El sector turístic de la Costa Brava coincideix a destacar que cal buscar millores per potenciar el turisme tradicional i la seva valoració s'allunya de les xifres optimistes que habitualment facilita la Generalitat. «Fa dos o tres anys que es detecta que el turisme baixa i ara ens trobem en un punt d'inflexió important», manté el vicepresident de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona. El model de turisme ha canviat, amb estades més curtes, la proliferació dels vols de baix cost i la competència de països on els preus són força més barats. Aquest fet s'agreuja aquest any per la puja dels interessos de les hipoteques, que, segons destaca Fernández, ha provocat que molta gent hagi suspès les vacances. Els preus de productes bàsics a Catalunya també desencanten molts turistes. «Espanten més els preus que la pluja», reconeix Fernández. Un altre dels factors negatius que esmenta és el funcionament deficient de les infraestructures públiques. «Pensem que la temporada està beneïda i la recuperació és difícil», indica. El gerent de l'associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, demana a l'administració «que es basi en números reals» i que es canviï el sistema de fer recomptes. «A la nostra zona potser al final no hi haurà gaire diferència en relació amb l'estiu passat, però el que no pot ser és intentar fer creure a l'opinió pública que tot va bé», manté referint-se a les afirmacions que fa la Generalitat. El president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, qualifica la temporada d'«estranya». «L'ocupació als hotels en general va bé, tenint en compte que es treballa amb reserves anticipades, però en canvi hem notat una davallada del nombre de visitants esporàdics, sobretot de turisme espanyol i italià», explica. Segons manté, aquesta davallada es nota sobretot a les botigues i als restaurants. Dotras també destaca que els turistes troben a l'exterior preus molt cars comparats amb els que s'estableixen als hotels que vénen marcats per les agències. El president de l'Associació Turística d'Apartaments, Lluís Torrent, critica el «triomfalisme de l'administració». «Les xifres d'ocupació dels apartaments al juny i al juliol han baixat a la costa i, tot i que durant les tres primeres setmanes d'agost ha estat molt ple, a partir del 25 d'agost ve una altra baixada.» Torrent reclama més actuacions de la Generalitat pel que fa al turisme tradicional, «que és el que omple els establiments».

El president de la Federació de Càmpings de les Comarques de Girona i de Catalunya, Jaume Genover, manté l'optimisme: «És lògic que la pluja faci mal, però els turistes que ja són aquí difícilment se'n tornen cap a casa. Potser tindrem un setembre excepcional.» Està d'acord que el model de turisme ha canviat, les estades són més curtes, però pensa que no hi ha motiu d'alarma.



DESACCELERACIÓ
El sector turístic de la Costa Daurada fa un balanç positiu de la temporada, especialment pel que fa als hotels, tot i que es comencen a notar alguns símptomes de desacceleració. L'alt valor de l'euro en relació amb altres divises afecta més que les irregularitats meteorològiques, segons afirma el sector, i també es comença a notar l'impacte de la pujada dels tipus d'interès.

A la costa del Maresme es valora positivament l'ocupació, tot i que es destaca que les estades són més curtes. A la ciutat de Barcelona es mantenen els nivells d'ocupació d'altres anys: al juliol, als hotels, va ser d'un 80% i a l'agost es calcula que oscil·larà entre un 75% i un 80%.


L'enquesta de moviments turístics fronterers (Frontur) reflecteix que durant el juliol hi ha hagut un 1,3% menys de turistes que han visitat Catalunya que el mateix mes de l'any passat. Tot i això, el secretari d'estat de Turisme, Pedro Mejía, remarca que si es prenen com a referència les dades dels set primers mesos de l'any, Catalunya ha rebut més turistes que mai. Un total de 8,7 milions d'estrangers s'han desplaçat fins a destinacions catalanes, un 0,9% més que en el mateix període de l'any passat. Mejía remarca que això és un altre «màxim històric» i treu importància al descens registrat al juliol –s'han rebut 2,1 milions de turistes–: «Catalunya fa tres anys que manté un creixement espectacular.» Mejía es mostra convençut que la valoració a finals de temporada serà positiva. En l'àmbit estatal, s'han rebut 33,8 milions de turistes entre el gener i el juliol, un 2% més que la mateixa època del 2006.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un 30%, francesos

>Més vols de baix cost

>El sector turístic creu que la Costa Brava va pitjor del que diuen les xifres

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.