| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 17 d'agost de 2007
>

La Diputació crearà una xarxa per protegir els boscos més vells de la demarcació

Fins ara gestiona dues reserves forestals dins el parc del Montseny, que se sumen a les que ja té el parc de la Garrotxa

ORIOL MAS. Girona
La Diputació de Girona crearà una xarxa per protegir els boscos més vells de la demarcació, que es concentren sobretot al Montseny i a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès. L'objectiu és convertir-los en reserves forestals, ja que està demostrat que en aquest tipus de rodals –que s'anomenen boscos madurs perquè són d'arbres centenaris– es crea una biodiversitat específica gràcies a la fusta morta i a la regeneració pròpia del bosc. Fins ara la Diputació ja gestiona una fageda i una roureda d'aquestes característiques a Arbúcies i Breda, i ara firmarà un altre conveni amb el propietari d'un alzinar de Riells. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa també preveu protegir 14 boscos del parc, si bé ha detectat una setantena de boscos madurs a la comarca.


+ La reserva forestal de la fageda del coll de Te d'Arbúcies, al parc del Montseny. Foto: E. PICAS

Les reserves forestals que la Diputació té actualment són al parc del Montseny, perquè és l'únic espai on participa en la gestió. Per això ha firmat convenis amb els propietaris d'una fageda a coll de Te i una roureda a Marmolers, totes dues a Arbúcies. I ara ho farà a Riells, en una finca on hi ha alzines, freixes i bosc de ribera. Aquests convenis asseguren que la Diputació gestionarà els boscos durant 25 anys, durant els quals paga els diners que el propietari podria treure de l'explotació forestal. En aquest temps es vol estudiar l'evolució d'aquests boscos madurs, on no es farà cap tipus de gestió. De fet, la UdG ja hi està treballant amb estudis de seguiment de la flora i la fauna.

L'objectiu és ampliar els convenis amb altres propietaris o administracions, per ara en zones com el Ripollès o la Cerdanya, les més susceptibles de tenir rodals de boscos vells. Per això ja s'està inventariant la massa forestal gironina. El diputat de Medi Ambient, Josep M. Rufí, ha alabat la feina dels tècnics, i ha destacat: «Volem fer una aposta ferma en aquest sentit, en col·laboració amb el territori i la propietat privada.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Girona, la més boscosa

>Què és un bosc madur?

>La Garrotxa, pionera

>Presenten un altre projecte per fer una planta de biomassa a la Selva, aquesta vegada a Massanes

>La Diputació vol crear una xarxa per preservar els boscos vells

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.