| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 19 de març de 2024


dijous, 16 d'agost de 2007
>

El Baix Empordà registra els índexs més alts d'ones emeses per mòbils a la demarcació

Cap de les estacions de les comarques gironines supera el límit català, però moltes superarien la proposta internacional

O. MAS M.F. NOGUERA. Girona
La Generalitat té 67 estacions mesuradores de les emissions electromagnètiques de telefonia mòbil a tot Catalunya, 15 de les quals són a les comarques gironines. Les estacions del Baix Empordà –Palafrugell, la Bisbal i Palamós, per aquest ordre– són les que registren els índexs més alts d'ones emeses per mòbils, seguides de Figueres i Banyoles. Aquests casos estan igual o per sobre d'1 V/m (volts per metre) de mitjana diària durant l'últim any. L'Escala és el municipi que té el màxim en aquest període, amb 3,67 V/m el 7 de gener. En cap cas se supera el màxim legal català, de 27 V/m. Però sí que moltes cops s'infringirien els 0,614 V/m marcats per la Conferència Internacional de Salzburg del 2000 sobre emplaçaments d'emissores de telefonia mòbil.


La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una pàgina web (www.gencat.cat/societatdelainformacio) en què qualsevol persona pot consultar el nivell d'emissió de les antenes. El govern facilita aquesta informació als ciutadans a través de la xarxa per tranquil·litzar la població sobre els possibles efectes de les emissions de camps electromagnètics que generen les antenes de telefonia mòbil. I és que tots els valors registrats arreu de Catalunya queden molt lluny dels 27 volts per metre que marca com a màxim legal la normativa catalana.

Però aquest límit varia de manera abismal segons el país d'Europa. La legislació més restrictiva la trobem a Suïssa, on no s'admet que una antena radiï ones que superin els 4 volts per metre. Cap dels valors registrats a les comarques gironines superaria aquesta xifra, a diferència d'algunes estacions de Tarragona i Barcelona. De fet, el mesurador de Ciutat Vella de Barcelona és el que té unes dades més elevades, amb una mitjana de 6,39 V/m en el primer semestre del 2007.

La conferència internacional de Salzburg del 2000 va proposar que les emissions electromagnètiques no haurien de sobrepassar els 0,6 volts per metre. Si es té en compte aquesta recomanació, les radiacions mitjanes registrades durant l'últim any serien més elevades del compte a Figueres, Banyoles, Palamós, Palafrugell i la Bisbal d'Empordà. Pel que fa a valors màxims durant aquest període, només les estacions de Cornellà del Terri, Girona i Llagostera no haurien superat en cap cas aquesta recomanació internacional. Per la seva banda, Itàlia s'ha proposat com a objectiu de qualitat els paràmetres marcats a Salzburg, mentre que Alemanya va proposar el 1999 rebaixar aquesta xifra fins als 0,061.



DISTÀNCIA DE SEGURETAT
La Unió Europea proposa una distància mínima de seguretat de 58 metres entre les antenes de telefonia mòbil i els humans. A Catalunya la llei estableix que la separació ha de ser d'un mínim de 10. Altres països com ara el Canadà i Austràlia, amb 200 i 500 metres respectivament, superen amb escreix la normativa catalana.

D'altra banda, la legislació no preveu un límit d'antenes de telefonia mòbil. En alguns llocs hi ha concentracions elevades i les administracions tenen dificultats per evitar-les.





ACONSELLEN - Parlar amb el mans lliures sempre que es pugui, per allunyar les ones del cervell
- Si hi ha poca cobertura, fer servir el telèfon fix. Com menys cobertura hi ha, les radiacions tenen més intensitat
- Enviar missatges en comptes de trucar
- Evitar les antenes a prop de guarderies, escoles i hospitals, on hi ha la població més sensible
- No viure a prop d'una antena. L'ideal seria a 500 metres o més de distància

DESACONSELLEN - Allargar les converses
- Que els nens facin ús del telèfon mòbil. En menor grau, als joves i adolescents
- Dormir amb el telèfon a prop, encara que estigui apagat, perquè la bateria del mòbil continua activa
- Fer-lo servir en llocs tancats, com per exemple ascensors, el cotxe, el subterrani i el metro
- Portar-lo a les butxaques, o a prop dels ulls, els ronyons i el cervell


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un estudi conclou que les radiacions del mòbil augmenten el risc de desenvolupar càncer

>Insomni, pèrdua de memòria i mal de cap

>El Baix Empordà té els índexs més alts d'ones de mòbils

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.