| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 7 d'agost de 2007
>

Prohibit molestar els turistes

Ajuntaments i sector turístic insten els constructors a organitzar la feina per no molestar els visitants

IMMA BOSCH ROBERT CARMONA. Girona
Els ajuntaments i el sector turístic han fet una crida als constructors perquè s'organitzin la feina de manera que a l'estiu facin feines que no molestin els visitants. Responen d'aquesta manera a les queixes de la Unió d'Empresaris de la Construcció, que la setmana passada va assegurar que l'aturada d'obres que cada vegada més municipis turístics apliquen a l'estiu els està creant greus distorsions laborals, sobretot a les empreses petites. La major part de consistoris costaners imposen restriccions i recorden als constructors que si molesten els turistes, aquests no tornaran i ni compraran els habitatges que es construeixen a la zona.


«No sé per què es queixen ara. La gent ha d'entendre que és incompatible poder tenir turisme i tenir una obra fent soroll al costat. S'ha de triar i penso que la tria és més clara que l'aigua», argumenta Lluís Torrent, president de l'Associació Turística d'Apartaments, que es mostra molt contundent a l'hora de rebutjar les queixes dels constructors: «A la costa es construeix sobretot per al turisme i, si el matem, val més que tanquem tots la barraca.»

En la mateixa línia s'expressa Martí Sabrià, que retreu al sector de la construcció que «fan esperar els usuaris durant mesos per entregar-los les obres i ara ells no són capaços d'esperar-se». «Jo crec que poden planificar-se, que s'afanyin a fer estructures els mesos d'hivern i facin acabats i obres d'interior, que en tenen moltes, a l'estiu», hi afegeix Sabrià, que coincideix amb Torrent en el fet que «si els constructors tenen tanta feina és perquè el turisme ha generat aquest desig de tenir cases aquí».



NORMATIVES
La idea és clara, tant per al sector turístic com per als municipis que tenen una economia basada en l'arribada de visitants: està prohibit molestar els turistes. La major part de consistoris costaners ha aprovat normatives que impedeixen fer obres sorolloses durant part o tot l'estiu. N'hi ha que es limiten a imposar restriccions a les zones més turístiques, com ara Roses, Palafrugell i Lloret. En altres, com ara Platja d'Aro i Torroella de Montgrí, la prohibició és per a tot el terme municipal, tot i que majoritàriament s'aplica un criteri de flexibilitat quan les obres no generen queixes.

Entre els ajuntaments també es reclama als constructors que s'organitzin la feina de manera que durant l'hivern facin les obres que poden resultar més molestes i es guardin altres tipus de feines per a l'estiu. A més, en la major part de casos ja s'imposen condicions d'aquest tipus a l'hora de concedir la llicència d'obres.

«Hi ha deu mesos a l'any en què poden treballar, i molt, que deixin per a l'estiu les feines menys sorolloses», argumenta l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. «Si són capaços d'organitzar-se [els constructors], no tenen per què patir cap perjudici», hi afegeix el portaveu de l'equip de govern de Palafrugell, Sergi Sabrià. En aquesta mateixa línia, el regidor d'Urbanisme de Platja d'Aro, Antoni Cano, respon als constructors que «tots vivim del turisme, inclosos ells, i si no cuidem els turistes ens fem mal a nosaltres mateixos». Una idea amb què coincideix plenament la regidora d'Urbanisme de Tossa, Assumpta Margenats, i el de Lloret, Josep Valls, i l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig.



SENTIT COMÚ
«És de sentit comú que no pot ser que a les 8 del matí et fotin fora del llit, perquè hi ha alguns mercats que són extremadament sensibles a aquest fet, per exemple els britànics», destaca Martí Sabrià.

El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, també veu bé que «durant un mes i mig, que és quan hi ha els turistes i els carrers estan plens i la majoria de gent està de vacances, les obres s'aturin».

Enric Dotras, president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, també es mostra molt satisfet per les restriccions respecte a les obres. «A Lloret ha coincidit que zones com ara Fenals hi ha hagut construcció d'edificis davant d'hotels i, en moltes ocasions, això s'havia reconduït amb pactes privats entre el constructor i l'hoteler», recorda Dotras.

«No entenc per què s'han de posar a fer obres ara, en lloc de respectar el descans», apunta el president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, que recorda que els turistes paguen per descansar, «no perquè a les 6 o a les 7 del matí comencin a sentir les grues o les màquines formigoneres o perquè és trobin que els carrers estiguin aixecats».

Respecte a les queixes per les disfuncions que les aturades d'obres provoquen a les empreses de construcció, la major part de consistoris coincideixen que amb una bona organització de la feina això es pot evitar. En aquest sentit, cada vegada és més habitual que la concessió de la llicència d'obres ja inclogui un condicionant específic a quins són els mesos que no es podrà treballar i les feines no permeses.

El contrapunt a la situació al litoral el posen ciutats com ara Girona, on aprofiten que molts veïns han marxat de vacances per fer obres i aixecar carrers.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Ajuntaments i sector turístic insten els constructors a no molestar els visitants

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.