| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 21 de juliol de 2007
>

Geli creu que la divisió de la nova facultat ajudarà a formar millors especialistes

La consellera de Salut considera que l'aposta del govern permetrà aprofitar les virtuts de la UdG, la UPF i la UIC

EDUARD BATLLE. Girona
La consellera de Salut, Marina Geli, defensa el model universitari que s'ha escollit i està convençuda que la divisió dels estudis de medicina en tres universitats (la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona i la Universitat Internacional de Catalunya) és producte de les necessitats del país i la nova era que marcarà el procés de Bolonya. Geli ha volgut trencar el seu silenci respecte a la futura facultat de medicina ara que ja s'ha anunciat la fórmula planificada pel comissionat d'Universitats i Recerca. La consellera opina que la divisió de la nova facultat ajudarà a formar millors especialistes i avança que l'estructura dissenyada permetrà aprofitar les virtuts de les tres universitats. Un cop més, Geli dóna importància a la concepció de la xarxa sanitària transfronterera.


+ Marina Geli parla amb un pacient en una visita al Pius Hospital de Valls. / Foto: ANNA ESTALLO

Marina Geli dóna tot el suport a la comissionada d'Universitats i Recerca, Blanca Palmada, en la decisió de crear uns nous estudis de medicina repartits en tres universitats. Geli va esperar l'anunci definitiu –no volia intercedir abans de temps ni volia protagonisme– per valorar un projecte que precisament ella mateixa va anunciar fa un any, quan va parlar d'una futura facultat a Girona per la falta de metges al país. Un cop establerts els estudis, valora que s'ha impulsat una nova cultura sanitària «perquè, en els nous temps en ciències de la salut i amb la implantació dels estudis europeus, és bàsic treballar en xarxa i estar molt ben connectats».

La consellera està convençuda que l'estructura que s'ha planificat ajudarà a formar millors especialistes, i per aquest motiu no entén les queixes del president del Col·legi de Girona, Eudald Bonet, que ha criticat la mesura i ha afirmat que la UdG «es quedarà les engrunes» si no té una facultat comparable a les de Tarragona i Lleida. «No sé com es pot veure com un demèrit la decisió. Dins el nou espai europeu d'educació, en el qual les comunicacions cada cop ens ajuden més, és vital que Girona estigui ben connectada.» En aquest sentit, la responsable de Salut planteja que Girona ha de tenir un treball en xarxa que, a part de tenir el gran objectiu de ser transfronterer –mantenint el projecte de col·laborar amb Perpinyà, Tolosa i Montpeller–, també ha de tenir en compte la Catalunya central. «S'ha de tenir en compte Vic, que cada vegada és més a prop, gràcies a l'eix», raona.

Geli considera que la recerca i la investigació són fonamentals i es mostra esperançada que l'aposta del govern permetrà aprofitar les virtuts de la UdG, la Pompeu Fabra i la Internacional. La consellera exemplifica la filosofia de la unió de la branca mèdica amb la universitària amb molts centres de recerca i investigació de ciències de la salut de Barcelona, amb relació a la UPF, i el futur hospital transfronterer de Puigcerdà, en referència a la UdG. «Han de competir per la qualitat i la recerca perquè la formació de metges és importantíssima. I no cal que ho facin entre elles sinó apostant per models propis basats en la identitat del territori per acabar tenint una regió sanitària de primer nivell».

En la divisió dels estudis, Geli exposa que cap de les tres facultats parteix de zero tot i no tenir les titulacions. Destaca que tant la UPF com la UdG ofereixen estudis dins el concepte de ciències de la salut i això fa que ja tinguin hospitals i centres de referència. En el cas de Girona, apunta que la futura seu tindria un bon emplaçament a prop del Trueta i avança la importància que «pot tenir el tema del mecenatge per finançar el nou hospital».

Amb relació a la futura seu a Girona, Geli exposa que un equip mèdic ja ha visitat la facultat de medicina d'Albacete perquè «és un bon referent i ho pot ser per a Girona».



SANTI VILA, PREOCUPAT
El nou alcalde de Figueres, Santi Vila, veu amb màxima preocupació la resolució de la Generalitat respecte a la nova facultat a la demarcació perquè afirma que és «un projecte que no garanteix la presència final dels nous estudis». L'anterior alcalde Joan Armangué ja va demanar els estudis al març i la darrera junta del Patronat de l'Hospital de Figueres va acordar fer un estudi de viabilitat econòmica i funcional sobre la creació d'una facultat a Figueres. En aquest sentit, Vila ja ha demanat una entrevista amb la comissionada Blanca Palmada.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els degans, amb dubtes

>La consellera Geli defensa que medicina es faci en tres universitats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.