| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


divendres, 20 de juliol de 2007
>

Primera sessió després de l'entesa

Poblet pren la presidència de la Diputació amb ambició i voluntat de consens entre els retrets d'ERC i el PSC, que s'abstenen

ÒSCAR MESEGUER. Tarragona
Els quatre partits amb representació a la Diputació de Tarragona van escenificar ahir les noves regles del joc polític a l'ens. CiU, pel qual l'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, va prendre possessió com a nou president, va apostar fort pel futur de l'entitat supramunicipal –a contra corrent de la hipotètica desaparició de les diputacions– per mitjà d'un pacte estable amb el PP que supera l'anterior govern d'unitat entre tots els grups. Poblet, però, va establir el marc d'una transició amable: del govern de consens a «un govern sensible a tots i a tothom», va dir, després d'escoltar els retrets d'ERC i el PSC. Aquests també van deixar una porta oberta al diàleg. Així van interpretar la seva pròpia abstenció, sense presentar cap candidat a la presidència com a alternativa al de CiU.


+ Josep Poblet escolta la intervenció del portaveu d'ERC, Tomàs Bigorra. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ

Poc a veure amb el ple de constitució de fa quatre anys, quan tots els grups polítics van votar favorablement la investidura del ja expresident Joan Aregio, de CiU. Així ho va recordar, amb nostàlgia política, el portaveu del PSC Josep Guasch, que va advocar per no dilapidar «el bagatge de consens de molts anys». Més agre va ser el portaveu d'Esquerra, l'alcalde de Vilaplana, Tomàs Bigorra, que també es va remetre a l'orgull dels anteriors presidents electes «per la voluntat de consens aconseguit» i, en contraposició, va disparar contra «la nova voluntat política» de CiU i el PP: «Poc després del 27 de maig, el diputat al Congrés pel PP, Martínez Pujalte, ja va difondre que CiU havia pactat amb ells la Diputació de Tarragona.»

Socialistes i republicans van enfocar la futura reordenació territorial en vegueries, la qual cosa ha de buidar en bona mesura de contingut les diputacions. En canvi, el PP apostava per ultimar els traspassos de competències amb la Generalitat, i el portaveu convergent, Joaquim Nin, defensava sense matisos la plena operativitat: «Malgrat els cants de sirena sobre la seva desaparició, la Diputació demostra dia a dia la seva utilitat.» Josep Poblet, un polític «de raça» segons els seus companys de CDC, va ser l'encarregat de posar-hi l'accent institucional: «És el moment d'entendre la Diputació com un agent efectiu de transformació de la realitat.» El que és indiscutible és que el fet que unes 350 persones assistissin a l'acte de constitució evidencia que l'organisme és viu i té un pes específic i tangible en el suport al municipalisme.

CiU va reivindicar també l'agilitat del nou pacte amb el PP, amb la voluntat d'«anar per feina i no entretenir les decisions». El portaveu popular, Miquel Àngel López Mallol, va justificar l'acord amb un argument contestatari, però legítim i de pes: a la resta de diputacions catalanes, ERC i el PSC han format pactes estables i han exclòs CiU i el PP.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Vots i gestos

>Coneixement i descentralització

>La cambra de Tarragona adverteix que cal potenciar el mercat de la rambla

>Poblet, nou president de la Diputació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.