| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimecres, 18 de juliol de 2007
>

Les filles de l'empresari Muñoz Ramonet han de lliurar el llegat del seu pare a la ciutat de Barcelona

Els jutges declaren vàlid el testament a favor de l'Ajuntament

ROSA DÍAZ. Barcelona
El jutge de primera instància del jutjat número 1 de Barcelona ha declarat vàlid el testament de l'empresari Julio Muñoz Ramonet, en el qual va deixar a Barcelona el Palau del Marquès d'Alella, situat al carrer Muntaner. Les filles de Muñoz Ramonet, un empresari que va fer una gran fortuna durant el franquisme, van entrar en litigi contra l'Ajuntament per intentar invalidar aquest llegat, que inclou una important col·lecció d'art amb pintures de Goya i El Greco.



+ El Palau del Marquès d'Alella, que Julio Muñoz Ramonet va deixar a Barcelona. Foto: ANDREU PUIG

En el seu testament, l'empresari Julio Muñoz Ramonet va instituir un gran llegat per a la ciutat de Barcelona: la finca del carrer Muntaner 282-288, coneguda com el Palau del Marquès d'Alella, que Muñoz Ramonet va comprar el 1945 a la filla de Ferran Fabra i Puig, el segon marquès d'Alella. Aquest palau, construït el 1912, va ser el seu domicili i el va omplir d'obres d'art –entre les quals hi havia una important col·lecció de quadres que inclou pintures de Goya i El Greco–, luxosos mobles i joies. En el llegat inclou, a més, el palau contigu del carrer Avenir 26-28, en el qual va viure la seva mare, Florinda Ramonet. La voluntat de Muñoz Ramonet, que va morir a Suïssa el maig del 1991, era deixar a la ciutat aquest espai i que, a través d'una fundació que portés el seu nom i fos patronejada per l'Ajuntament, es pogués visitar.

Les filles de Muñoz-Ramonet, que també van heretar bona part de la gran fortuna que aquest empresari va conrear aprofitant les turbulències de la dictadura, van intentar evitar que aquest palau i tot el seu contingut passés a mans municipals, al·legant que el testament havia estat escrit en alemany, una llengua que el seu pare no coneixia.

Hi ha sentències anteriors dels tribunals suïssos que donen validesa al testament. La nova sentència, tot i que no és ferma, és rebuda amb satisfacció per l'Ajuntament. La regidora presidenta de la Fundació Muñoz Ramonet, Montserrat Ballarín, diu que «jurídicament té uns fonaments molt sòlids i declara el dret de l'Ajuntament a obtenir l'edifici i el contingut que hi havia segons els inventaris que es van fer als anys seixanta i setanta». En cas que el contingut no hi sigui, les filles l'hauran d'aportar amb diners o amb el seu patrimoni, segons diu la sentència.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Empresari tèrbol

>La ciutat rebrà el llegat de Muñoz Ramonet 16 anys després de la seva mort

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.