| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


divendres, 13 de juliol de 2007
>

Els gironins generen gairebé mig quilo més de residus per habitant i dia que la mitjana dels catalans

N'originen 2,07 quilos diàriament i en el conjunt de Catalunya el nivell és d'1,64

PURI ABARCA. Girona
La generació de residus dels ciutadans de les comarques gironines és de 2,07 quilos per habitant i dia, 0,40 més que la mitjana de Catalunya, segons dades (basades en l'any 2005) de l'Agència de Residus de Catalunya, presentades ahir per la seva gerent, Genoveva Català. La gerent va presentar les actuacions previstes a la demarcació fins al 2012, amb una inversió total de 220 milions d'euros i la voluntat de fomentar la recollida selectiva a la zona, que ara està deu punts per sota de la mitjana catalana.

El pla de gestió de residus municipals de Catalunya preveu la construcció de prou infraestructures a les comarques gironines per aconseguir, des d'ara i fins al 2012, la valorització del 25% dels envasos que es recullen, del 55% de la matèria orgànica i del 75% del paper i del vidre. Ara, la mitjana de recollida selectiva a la demarcació és del 19,48 per cent, 10 punts per sota de la de Catalunya, tot i que la generació de residus per habitant i dia sobrepassa el nivell mitjà català, sobretot a les comarques més turístiques. Curiosament, el grau de recollida a l'Alt i el Baix Empordà i a la Selva és el més baix.

En la primera fase de subvencions del 2007 (segons van explicar ahir Genoveva Català; el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, i el director territorial de Medi Ambient, Emili Santos), els ajuntaments gironins han rebut de la Generalitat 1,8 milions d'euros, per a la implantació de deixalleries i recollida selectiva; per a projectes de reducció de residus industrials; per a la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica; per a campanyes preventives i la clausura de punts d'abocament incontrolat a la Bisbal d'Empordà i Santa Cristina d'Aro.





Alt Empordà - Construcció d'una planta de compostatge (sense ubicació decidida), d'una de tractament de voluminosos (residus no assumibles pels contenidors) i d'una de tractament mecànic i biològic: 27.500.000 euros.

Baix Empordà

(+ Llagostera)

- Millora dels accessos i de la planta de lixiviats de l'abocador de Solius i més endavant, obres de clausura: 3.224.645 euros.
- Construcció d'una planta de triatge, d'una de voluminosos, d'una altra de tractament mecànic i biològic, i d'un dipòsit controlat de rebuigs (tots sense ubicació encara): 34.000.000 euros.

Gironès - Construcció d'una planta de digestió anaeròbia (sistema de depuració de residus), una de triatge d'envasos, una de tractament de voluminosos i una de tractament mecànic i biològic (sense ubicacions): 39.766.880 euros.
- Modificacions a la incineradora de Campdorà: 31.651.000 euros.

Selva - Ampliació del dipòsit de Lloret, amb tractament nou de voluminosos i mecànic i biològic: 27.844.828 euros.
- Millores de la planta de compostatge de Santa Coloma: 800.000 euros.

Garrotxa - Clausura de l'abocador de Beuda: 1.500.000 euros.
- Dipòsit nou, tractament nou de voluminosos i nou sistema d'estabilització de la fracció resta (no provinent de recollida selectiva): 12.500.000 euros (sense ubicació concreta).

Pla de l'Estany - Ampliació del dipòsit de Puigpalter i una planta de lixiviats, també a Puigpalter: 2.710.000 euros.
- Construcció d'una planta de tractament de residus voluminosos i d'una d'estabilització de la fracció de resta (sense ubicació): 6.250.000 euros.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La planta del Gironès, una prioritat

>Els gironins generen més residus al dia que la mitjana dels catalans

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.