| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 5 de maig de 2024


dijous, 12 de juliol de 2007
>

Castells pacta amb Mas el suport de CiU a la primera llei que desplega l'Estatut

Els dirigents del PSC i la federació van tancar dimarts a la nit per telèfon les esmenes a l'Agència Tributària de Catalunya

T. RIBA J. FOGUET. Barcelona
El PSC i CiU, els màxims valedors del pacte estatutari a les Corts espanyoles, s'han tornat a posar d'acord per aprovar la primera llei que desplega l'Estatut: la creació de l'Agència Tributària de Catalunya. El conseller d'Economia, Antoni Castells, i el president de CiU, Artur Mas, van acabar de segellar el suport de la federació al projecte en una conversa telefònica dimarts a la nit. Mas ha tornat a jugar les seves cartes per eclipsar ERC, que com a integrant del tripartit no ha pogut introduir esmenes a l'alça al Parlament. Però també s'ha tornat a demostrar que, per molta escalada verbal i de propostes –«demanar la lluna», que va dir ahir Montilla–, a CiU li costa a l'hora de la veritat votar en contra dels grans projectes del país.


+ L'escenificació de l'acord.

Tot plegat va permetre ahir tornar a veure al Parlament el quadripartit estatutari que va ser una realitat entre el 30 de setembre del 2005 i el 21 de gener del 2006, quan Mas va pactar en solitari amb José Luis Rodríguez Zapatero, entre altres coses, el futur consorci tributari. No en va l'Estatut porta el segell de CiU i la federació defensa que qui millor per desenvolupar-lo que qui els va pactar. Les esmenes introduïdes per CiU incideixen en el fet que el govern ha de «promoure» la transformació del futur consorci amb l'Estat en l'administració tributària a Catalunya i fixa un límit de dos anys que no existia per tal que això sigui possible a partir de la creació del consorci –previst per a l'agost del 2008–. A més, també introdueix la possibilitat que, per delegació, la mateixa Agència ja recapti tots els impostos que paguen els catalans, i no només els propis i cedits totalment.

La negociació va començar amb mal peu en el tràmit de comissió, però en els darrers dies la tasca d'Economia i de CiU ha estat contrarellotge. Per part del govern el secretari general d'Economia, Martí Carnicer, i el director del programa per la reforma de l'administració tributària, Josep Costa, han estat els membres negociadors. Ara bé, Castells no només ha seguit les converses sinó que les ha liderat. Es tracta d'un projecte que du el seu segell personal. I també porta la marca de CiU. De fet, la història d'aquesta llei va molt lligada a la relació entre Mas i el mateix Castells. Després de quatre setmanes de negociació, dimarts al vespre, encara quedaven esculls: que l'Agència pugui assumir tots els impostos que es recaptin a Catalunya i la data de la consecució formal d'una única administració tributària. Mas, que era a Madrid, i Castells ho van resoldre per telèfon. Va ser ahir al matí a primera hora que es van acabar de redactar les esmenes transaccionals.

En acabar les votacions, Mas i Castells van escenificar la consecució d'aquest primer acord en el desenvolupament estatutari, saludant-se amigablement després d'aixecar-se dels seus escons, sortint junts de l'hemicicle i prolongant cinc minuts més la seva conversa als passadissos del Parlament, molt visiblement. Mas va expressar el seu «goig» perquè «en un tema de país hàgim estat capaços de posar-nos d'acord amb el govern». El líder convergent va celebrar que «Economia hagi tingut cintura i flexibilitat per incorporar moltíssimes esmenes de CiU». El conseller, per la seva banda, va celebrar aquest «primer pas» perquè «és una qüestió de país i ens uneix». «Estem parlant d'aprofundir en el nostre autogovern», va reblar, i va palesar que es demostra que l'oferta de col·laboració del govern és una realitat. Només el PP i Ciutadans van votar en contra de la llei.

El líder de CiU Artur Mas i el conseller d'Economia, Antoni Castells, van escenificar l'acord sobre la llei de creació de l'Agència Tributària de Catalunya sortint junts de l'hemicicle després de la votació d'ahir al matí. Per a alguns va ser la imatge del govern que no va arribar a existir: una sociovergència amb Mas de president i Castells de conseller primer. / EFE



TRIBUTS CEDITS 100%

- Successions i donacions: 795 milions
- Patrimoni: 387,2
- Transmissions patrimonials: 4.445
- Joc: 355
- Mitjans de transport: 388,3
- Vendes minoristes de determinats hidrocarburs: 160,9
- Tram autonòmics hidrocarburs: 160,9

(Aquests tres últims impostos els recapta actualment l'administració tributària de l'Estat malgrat estar cedits al 100%)



Total cedits 100% - 6.692,4

TRIBUTS COMPARTITS - 33% IRPF: 4.586,3
- 35% IVA: 4.014,3
- 40% tabac: 523,5
- 40% alcohols: 102,7
- 40% hidrocarburs: 770,9
- 40% energia: 206,6

Total tributs compartits - 10.204,3

Total ingressos tributaris el 2006 - 16.896,7 milions (varien a l'alça quan es liquiden els comptes)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tots els impostos i data límit per a l'administració única

>Un ens que recaptarà 6.692 milions d'euros

>Montilla diu que CiU «demana la lluna» i després va de «rebaixes»

>El tripartit rebutja una majoria catalana en la gestió del Prat

>Aprovada per unanimitat la llei de creació del Centre d'Estudis d'Opinió

>Castells pacta amb Mas les esmenes a la primera llei que desplega l'Estatut

>Castells i Mas pacten el suport a la primera llei que desplega l'Estatut

>Castells pacta amb Mas les esmenes a la primera llei que desplega l'Estatut

>Castells aconsegueix el suport de CiU a l'Agència Tributària

>Castells pacta amb Mas les esmenes a la primera llei que desplega l'Estatut

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.