| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dijous, 28 de juny de 2007
>

Maresme. El Maresme obté 13,2 milions per millorar els barris més degradats

Mataró, Malgrat, Arenys de Mar i Argentona reben ajuts de la Generalitat per reformar quatre veïnats

T. MÁRQUEZ. Mataró
Pluja de milions al Maresme per invertir en les zones urbanes menys afavorides. Els quatre projectes presentats a la quarta convocatòria de la llei de barris han estat acceptats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), que en finançarà el 50% del cost. En total, la Generalitat aportarà 13,2 milions d'euros per millorar el barri de Rocafonda-el Palau, de Mataró; el del Castell, de Malgrat de Mar; el de Sant Miquel del Cros, d'Argentona, i el de Sant Elm, d'Arenys de Mar. Fins ara, a la comarca només el barri de Cerdanyola, també de Mataró, havia obtingut subvencions de la llei de barris, el 2005.


 Foto: LL.M.Q.P.A.G

 Foto: LL.M.Q.P.A.G

 Foto: LL.M.Q.P.A.G

+ De dalt a baix i d'esquerra a dreta, Mataró, Arenys de Mar, Malgrat i Argentona./ Foto: LL.M.Q.P.A.G

El Maresme, percentualment, ha estat la comarca més beneficiada de Catalunya en el repartiment dels 99 milions d'euros de la quarta convocatòria de la llei de barris. Els ajuts globals pugen a 13,2 milions i afavoreixen projectes de reforma en zones de Mataró, Malgrat de Mar, Arenys de Mar i Argentona. Les propostes escollides seran subvencionades per la Generalitat en un 50% i l'execució de les obres no anirà més enllà dels quatre anys.



BARRI DE ROCAFONDA-EL PALAU, DE MATARÓ.
Tot i que encara té en marxa un pla integral amb fons europeus, l'associació de veïns del barri va demanar a l'Ajuntament que presentés el barri per aspirar a les ajudes. La demanda recollida pel govern municipal es va concretar en una ambiciosa proposta que preveia actuacions per valor de 20 milions d'euros. L'ajut concedit finalment és de 6,9 milions. L'objectiu de la reforma és convertir Rocafonda, una de les zones de la ciutat més densament poblades per col·lectius nouvinguts, en un referent per a la ciutat, com a model de convivència i de cohesió social. Entre els projectes, hi ha la reurbanització de nous carrers i places, la col·locació d'ascensors a edificis vells i la construcció d'equipaments, com ara una biblioteca i una escola d'adults, i l'ampliació del centre cívic.

BARRI DEL CASTELL, DE MALGRAT DE MAR.
El consistori va millorar el projecte després de presentar-lo tres vegades a la llei de barris. Hi van fer participar els veïns i, conjuntament amb els tècnics, es va reelaborar la proposta, que, en essència, continua sent la mateixa. El barri del Castell, de Malgrat, va sorgir de l'onada d'immigració dels anys cinquanta. És una zona empobrida urbanísticament, amb carrers de molt pendent i cases construïdes amb materials de poca qualitat i sense cap mena de criteri unitari, sovint fetes pels mateixos propietaris. Alhora, és un espai on es concentren els immigrats i on la falta d'equipaments públics és notòria. El projecte, de 7,8 milions, inclou un centre cívic i la instal·lació d'un ascensor per millorar-ne la connexió.

BARRI DE SANT ELM, D'ARENYS DE MAR.
La millora d'aquest singular veïnat, on fa dècades es van establir les residències dels pescadors de la confraria i que està situat a tocar del cementiri de Sinera, era una assignatura pendent d'Arenys de Mar. De fet, fa temps que les comunitats de veïns tramiten ajuts amb l'empresa pública Adigsa per rehabilitar les façanes i els elements comuns dels edificis. Els 1,6 milions d'euros aconseguits han de servir per accelerar la rehabilitació tan reivindicada pels mateixos residents.

BARRI DE SANT MIQUEL DEL CROS, D'ARGENTONA.
El barri de Sant Miquel del Cros, d'Argentona, a tocar de Mataró, és un dels més massificats del municipi. Situat entre Cabrera i Mataró, aquest barri, tradicionalment obrer, ha hagut de suportar moltes mancances tant per la seva situació geogràfica –està situat en una zona molt humida– com per la falta d'equipaments. Construït a final dels setanta, els habitatges es van fer per als obrers que treballaven a les fàbriques del voltant. Aquesta zona va quedar partida pel pas de l'autopista C-32, cosa que tampoc ha ajudat a vertebrar el barri. El projecte que es va presentar per al barri de Sant Miquel del Cros incloïa la millora de l'enllumenat, l'adequació del clavegueram i el mobiliari urbà. També hi ha la necessitat d'impermeabilitzar els aparcaments dels blocs de pisos perquè alguns tenen goteres. És la zona de la comarca que menys subvenció rep –800.000 euros–, però també era el projecte que menys costava.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Maresme rep 13,2 milions per a la millora de barris

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.