| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimarts, 29 de maig de 2007
>

La Diputació de Tarragona continua en mans de CiU



C. FILELLA. Tarragona

Pocs canvis de representativitat en el govern de la Diputació de Tarragona, tot i que sí que hi haurà renovació de la presidència, a no ser que Joan Aregio (CiU), president els últims quatre anys i que havia anunciat la intenció de no repetir en el càrrec, reconsideri ara la seva decisió. Amb tot, un dels noms clau sobre els quals s'especula és que la presidència de la Diputació tarragonina pugui assumir-la el convergent Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, que diumenge va revalidar per tercer cop la majoria absoluta al municipi. Poblet no va voler fer ahir cap declaració, i va argumentar que no vol «entrar en aquest joc d'especulacions».

De moment, el nombre de diputats de la demarcació no varia respecte a l'últim mandat: dotze són per a la coalició convergent, que revalida la minoria majoritària, amb 102.429 vots (31,20%); onze per al PSC, amb 99.116 vots (30,19%); dos per a ERC, amb 44.775 vots (13,64%), i els dos altres diputats, per al PP, que ha obtingut 27.048 vots (8,24%), segons dades facilitades pel Ministeri d'Interior. Tots ells formaran els 27 diputats que, pel nombre de població –que supera els 500.000 habitants a la demarcació–, corresponen a la Diputació de Tarragona, distribuïts de la manera següent: vuit per a la zona de Reus (la més extensa i la que té més habitants), set a Tarragona, sis a Tortosa, quatre al Vendrell i dos a Valls.

Aquest és exactament el mateix panorama polític que es va obrir en les eleccions del 2003. En aquell moment, CiU va decidir governar amb un pacte de representativitat de tots els grups polítics a la junta de govern, fet que garanteix que tots els temes són prèviament considerats i pactats. De fet, en aquest mandat que ara s'esgota, dels vuit vicepresidents de la Diputació, quatre són de CiU i quatre de la resta de forces polítiques (dos del PSC, un d'ERC i un del PP). Els líders dels dos partits majoritaris (CiU i el PSC) es van comprometre abans dels comicis de diumenge a mantenir aquest sistema de govern, tot i que els convergents també podrien plantejar un pacte per governar amb majoria absoluta. Una altra de les variables que es podien donar era que el tripartit sumés prou vots per obtenir la majoria absoluta a l'ens intercomarcal, fet que no és possible i que deixa el partit socialista en un segon terme. ICV, a més, no hi ha obtingut cap representant.

La Diputació es constituirà, tal com marca la llei, vint dies després de la constitució dels ajuntaments, o sigui, el 5 de juliol, si no és que es presenta un contenciós electoral, fet que n'ajornaria la constitució fins al 25 de juliol.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els experts atribueixen l'abstenció a uns partits llunyans i a la saturació de l'Estatut

>Saura encarregarà un estudi sobre l'abstenció

>Qui no està content és perquè no vol

>El PP ja treballa per guanyar les espanyoles

>Mas demana que no es margini CiU

>El PSC aposta pels tripartits municipals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.