| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimarts, 29 de maig de 2007
>

La Selva interior, un guirigall

Fins a dotze alcaldies depenen de pactes postelectorals i només en petits municipis ja hi ha majoria de govern

Joan Colomer.. Robert Fauria.
PIC CALDES CiU SANT HILARI


ANNA PUIG. Girona
Les majories absolutes han estat una minoria a la Selva interior. Fins a 12 alcaldies s'hauran de decidir amb els pactes postelectorals. I qui en sortirà més perjudicat és CiU, que ha perdut en municipis tradicionalment seus. En molts d'aquests l'alternativa d'un pacte d'esquerres és molt probable que s'acabi fent. És el cas de Sant Hilari, Sils, Maçanet, Riells i Viabrea, i Caldes. També ha estat important el daltabaix d'ERC en aquells pobles on han tingut l'alcaldia en aquest mandat –Anglès, Caldes, Vidreres, Breda i, en menor proporció, Arbúcies–. Les majories absolutes s'han registrat en petits municipis, on es presentaven dues llistes i havia de sortir un guanyador. De sorpreses, poques. La més destacada és la rotunda victòria de la CAM de la Cellera.





SILS.
CiU ha estat la gran derrotada. Després de 28 anys de govern convergent, el grup independent vinculat al PSC ha estat la força més votada. No ha obtingut la majoria absoluta però el seu cap de llista, Martí Nogué, diu que en cap de les seves opcions de pacte hi ha CiU. «La gent vol un canvi i posar fi a aquesta prepotència convergent», manifesta. Per la seva part, el candidat de CiU, Joaquim Anoro, es mostra força desanimat. «No ens ho esperàvem, però el poble ho ha volgut així.» I reconeix que ja es fan el càrrec que els propers quatre anys se'ls passaran a l'oposició.

VIDRERES.
La sociovergència sembla que té el camí planer en aquest municipi. «Els pactes estan oberts i el nostre grup s'ha de reunir per decidir l'estratègia. Però la combinació més lògica seria PSC-CiU perquè els votants així ho han decidit», conclou la socialista Ruth Rosique, guanyadora de les eleccions. La convergent Glòria Selis també qualifica aquest pacte «del més natural» però, òbviament, també és prudent. Qui fa autocrítica és ERC. Jordi Daranas, actual alcalde, qualifica la davallada de 4 a 2 regidors d'«una derrota» i «un sotrac inesperat». Pràcticament es veu fora del govern.

ANGLÈS.
L'alcaldia d'aquest municipi serà la més disputada. Els dos grups històrics –CiU i el PSC– i un grup novell, Per Anglès Units (PAU), han empatat a quatre regidors. I tots tres creuen que els resultats els avalen per liderar el nou govern. El convergent Pere Figuereda reconeix que el pacte més improbable és el de CiU i PAU. I el que té més possibilitats d'estar al govern és el PSC, liderat per Josep Santané, que té les portes obertes dels altres dos grups majoritaris. Per Pere Espinet (PAU), l'únic punt innegociable serà la creació d'un geriàtric. Per la seva part, ERC pràcticament es veu abocada a l'oposició en aconseguir només un regidor. «Hem pagat els plats trencats d'aquest mandat convuls», diu Jordi Fornés.

SANT HILARI.
Aquest és un dels municipis on CiU, que hi ha governat els darrers 28 anys, està pràcticament destinada a l'oposició. El grup liderat per Robert Fauria ha perdut la majoria absoluta i la clau la té el Partit Independent de les Guilleries, de Joan Ramon Veciana. «És cert que CiU ha estat la força més votada però també cal higiene democràtica. I segurament prevaldrà aquesta darrera opció i pactarem amb ERC», segons l'independent. Això donaria l'alcaldia al republicà Joan Garriga, pel qual «el resultat de les urnes demostra que la gent vol un canvi».

MAÇANET DE LA SELVA.
El tripartit d'esquerres d'aquest mandat –format per Acord per Maçanet (AM), Nou Maçanet (9M) i el PSC– té poques probabilitats de reeditar-se. Principalment, per la gran davallada que ha tingut 9M i que ja no és necessària per formar una majoria. El seu cap de llista, Josep Romaguera, es mostrava desolat pel vot de càstig que ha rebut la seva formació. AM i PSC, amb quatre i tres regidors, respectivament, s'han erigit com a victoriosos. I especialment els socialistes aposten clarament per un pacte de govern entre els dos grups. CiU, tot i tornar a ser la llista més votada, només té una sortida per estar al govern: l'aliança amb AM, ja que el PSC ha dit clarament que no farà alcalde el convergent Antoni Guinó.

ARBÚCIES.
L'Entesa pel Progrés d'Arbúcies, encapçalada per Pere Garriga, com a llista més votada (5 regidors), té la intenció d'iniciar negociacions amb tots els grups per aconseguir una majoria de govern. Sumaria amb ERC (4), amb CUPA (2) o amb PSC i IA (1 regidor cadascun). Una altra opció que no és descartable és el pacte ERC-CUPA-PSC, que deixaria l'Entesa com a principal grup a l'oposició. Del resultat de les eleccions es desprèn que els grans derrotats han estat CiU, que per primera vegada no tindrà representació; CUPA, que ha perdut la meitat dels vots de fa quatre anys, i l'IA, que es queda amb un sol regidor. «Ha estat un cop dur, excessiu. I això ens ha de fer replantejar moltes coses», diu el seu cap de llista, David Merino.

RIELLS I VIABREA.
Un altre municipi clarament convergent i que els propers quatre anys està previst que estarà governat per un equip d'esquerres. El grup d'ERC s'ha convertit en la primera força política al consistori i el seu cap de llista, Josep M. Bagot, té clar que una aliança amb CiU «és molt difícil i poc probable». La marxa de l'històric alcalde, Josep Ferrer, i la renovació de la llista són factors que han influït el daltabaix de CiU.

LA CELLERA DE TER.
Josep Serrallonga, cap de llista de la CAM-AM, ja és el virtual alcalde. La victòria ha estat rotunda: 8 regidors contra 3 de CiU. «Ara cal començar a fer un canvi en la dinàmica de govern. Cal potenciar el diàleg i tenir en compte la gent. Demostrar que estem capacitats», diu.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els experts atribueixen l'abstenció a uns partits llunyans i a la saturació de l'Estatut

>Les mateixes promeses de sempre contra l'abstenció

>ERC d'Amer farà servir la clau

>CiU i el PSC prohibeixen els pactes amb la Plataforma per Catalunya

>Saura encarregarà un estudi sobre l'abstenció

>Tres setmanes per decidir la governabilitat dels ajuntaments

>Els partits aposten per majories «lògiques» i «sòlides», basades en decisions locals

>El PSC va a totes per la Diputació i avui ja es reuneix amb ERC

>El PSC opta pel tripartit a Girona però ERC i ICV es deixen festejar per CiU

>L'oposició de Sant Feliu, liderada pel PSC, s'organitza per pactar

>El PSC de Palafrugell aposta per ERC, encara que no descarta el tripartit

>«No descartem governar en solitari»

>«No esperàvem perdre la majoria absoluta»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.