| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


diumenge, 20 de maig de 2007
>

«D'aquí a quatre dies seran Fires. A qui farien pregoner?»



la crònica

SALVADOR GARCIA-ARBÓS.



+ A dalt, el públic i les parades de Televisió de Girona, en primer terme, i d'Onda Rambla Punto Radio, més enrere. A sota a la dreta, els cinc candidats amb el moderador i gent d'El Punt abans de començar el debat. A l'esquerra, en acabat del debat, Falgàs parla amb Pagans i Puigdemont. Foto: JORDI SOLER I EUDALD PICAS

Per als alcaldables gironins s'han acabat els debats. Se'ls veia cansats i, entre la tensió acumulada, la preparació de tres debats i tants d'actes electorals amb llargues caminades, n'han d'estar molt.

Per als alcaldables gironins el d'ahir a la sala d'actes de la Farinera, seu d'El Punt, va ser el darrer debat. Va ser un debat antizàping, segons em comentava el periodista Lluís Falgàs, el moderador i també el protagonista d'aquella hora i mitja de disputa política entre els caps de llista a Girona dels cinc principals partits.

Veieu-ne un parell d'exemples:

«A Girona tots ens coneixem, no cal que presenti els candidats. Això durarà una hora i quart: si algú té un sopar que no el desconvoqui.»

«Si algú té una necessitat imperiosa d'aplaudir, que ho faci.»

Aquesta proposta va ser rebuda pels aplaudiments de les claques de cada una de les cinc formacions. I les claques no van parar d'animar els seus equips. Al principi, ERC era la que feia més xivarri; després els iniciatius i les iniciatives van anar entrant en joc, a part, que a última hora van rebre reforços.

De ciutadans independents o neutrals respecte de les cinc aficions en vaig reconèixer pocs. D'identificables només dos: el matrimoni entre l'advocat Carles Monguilod i la procuradora Rosa Triola, que ja viuen força a prop de la Farinera.

Abans de començar el debat, es van reunir tots al bar de la Farinera per acabar de concretar els temes. Volien temes concrets, no pas genèrics. Anna Pagans va prendre un tallat i Puigdemont, una infusió d'herbes. La resta tots aigua. Joan Olòriz va aprofitar per demanar que, ja que seria l'últim a intervenir quasi sempre, no se li menés la pressa i no li retallessin temps. Ja en el debat, Alsina va manifestar la seva preocupació pel minutatge: reclamava «un minut llarg» per a ella o es queixava dels «minuts de pagès» que tenien els altres.

Abans d'aixecar-se de fer aquell toc per a la distensió i entrar a la sala d'actes, Falgàs els va anunciar que els faria una pregunta sorpresa i que no els en diria, ni de prop, el tema.

Els la va fer al final. Falgàs hi va posar totes les seves dots d'actor i de relaxar tensions: «D'aquí a quatre dies hi haurà les Fires de Girona.» Òbviament tothom va riure. Riallades. Llavors va poder acabar la pregunta: «A qui farien pregoner?» Xiulets del públic i cares de compromís a la taula.

Vaig pensar que ningú no respondria, que ho deixaven córrer, però tots van dir-hi la seva. Pagans faria pregoner qualsevol ciutadà de Girona o que hi estigui molt relacionat, com hem fet sempre.

Puigdemont va dir que tenia dues persones, però que apostava per Miquel Diumé, mestre, gran periodista radiofònic i millor persona que s'ha prejubilat.

Alsina en faria els immigrats que van arribar a Girona farà mig segle i que per començar es van haver d'establir en barraques en indrets com a Montjuïc.

Per Veray, se n'hauria de parlar, però creu que qualsevol ciutadà de Girona és vàlid.

Olòriz va dir que preferiria consensuar-ho abans amb tots els partits, tot just després de recordar que fins ara se n'ha assabentat sempre un minut abans que la premsa.

En algun moment hi va haver una mica de tensió entre Anna Pagans i Joan Olòriz. La candidata del PSC i el cap de llista d'ICV-EUiA van pujar el to. Pagans va acusar Olòriz de formular «preguntes demagògiques» i de no fer «compromisos seriosos». Carles Puigdemont va aprofitar per desqualificar aquella discussió: «Ara fan veure que es barallen, però la resta del mandat governen junts.» I la claca de CiU es va esgargamellar. Més endavant Veray també va fer notar aquestes discussions entre Pagans i Olòriz durant tot el debat i va recordar que governen junts i que ja treballen per tornar a formar tripartit quatre anys més.

Des de l'última fila, em va semblar observar una sobredosi de complicitat entre Cristina Alsina i Concepció Veray. Xerraven força entre elles. «Caram. Quines coses», em deia. No sé pas com ni ben bé per què, Alsina va interrompre sobtadament una intervenció de Veray: «Digui-li al seu partit que deixi de fer mal al país.» Llavors Veray va replicar a Alsina: «Vostè és una mal educada.» El moderador va saltar a posar pau: «Ho deixin córrer, que fins ara ho portàvem molt bé.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Contenidors soterrats?

>L'estació de trens, el TAV i la mobilitat centren el debat

>El PSC reuneix vuit-centes persones en un sopar al parc de la Maçana de Salt

>Tots i sense excepció novament contra Romaguera

>Aspirant a veu cantant

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.