| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


divendres, 11 de maig de 2007
>

L'endeutament i el creixement demogràfic condicionen els programes a Castelldefels

El PSC tornarà a governar si es repeteix el suport d'ICV i CiU en un escenari en què el vot independent estarà disgregat

l'anàlisi de Castelldefels

MIQUEL A. LUQUE / RAMON JOSA LA VOZ. Castelldefels
Uns 51 milions d'euros. Aquest és el deute municipal reconegut pel mateix Ajuntament de Castelldefels. La limitació econòmica de l'administració local ha condicionat els programes dels vuit partits que es presenten a les eleccions del 27 de maig, fins i tot, els dels integrants de l'equip de govern: el PSC, ICV i CiU. Amb tot, excepte aquestes tres forces, la resta té com a primera acció fer una auditoria de l'Ajuntament per reduir-ne les despeses. Aquest objectiu no serà fàcil perquè el creixement desenfrenat de la població ha fet que no s'hagin cobert moltes necessitats ciutadanes. D'altra banda, el PSC podria revalidar l'equip de govern amb el suport d'ICV i de CiU, i la presència de Ciutadans i el Partit Blau podria disgregar el vot dels independents.



El candidat del PSC i alcalde des del 2002, Antonio Padilla, ha admès que el deute de l'Ajuntament és «alt», però ho ha justificat assegurant que ha estat necessari «per poder realitzar inversions». A més, ha recordat que des de fa dos anys l'estan rebaixant. De fet, la candidata de CiU, Anna Maria Pérez, ha atribuït la reducció de l'endeutament a la tasca dels nacionalistes al govern. «Vam entrar fa tres anys per responsabilitat política», ha recordat Pérez. Amb ICV, l'equip de govern va formar un tripartit.

La resta de partits, PP, Associació de Veïns i Veïnes Independents de Castelldefels (AVVIC), ERC, Ciutadans i Partit Blau, no es plantegen cap proposta sense fer abans una auditoria dels comptes de l'Ajuntament i eliminar les partides innecessàries. El candidat del PP, principal força de l'oposició, José Manuel Lorenzo, va qualificar el deute de cotilla econòmica, que fa que «les necessitats de la ciutadania estiguin molt lluny de les possibilitats de l'Ajuntament». A més, segons Lorenzo, Castelldefels s'ha convertit en una de les ciutats «més cares» de Catalunya pels impostos.

L'alcaldable de l'AVVIC, José Barrera, ha denunciat que els diners dels ciutadans s'estan «malbaratant». Per això, la seva principal proposta «és gestionar un Castelldefels sense més cost que el real». La cap de llista d'ERC, Àngels Coté, ha recordat que no ha votat cap dels quatre pressupostos. Coté ha proposat que s'eliminin les partides destinades a «propaganda i imatge» i es busquin subvencions de les entitats supramunicipals. Els dos partits que es presenten per primera vegada a les eleccions municipals a Castelldefels, Ciutadans i Partit Blau, aposten també per un canvi en la gestió. «Hem de retirar les propostes de publicitat institucional», ha proposat la cap de llista de Ciutadans, Margaret Manzano.



MÉS DE 59.000 HABITANTS
La falta de liquiditat en els comptes municipals ha convertit en un problema el creixement imparable del municipi. Segons la majoria de candidats, aquest augment demogràfic i urbanístic no ha anat acompanyat dels serveis i infraestructures. Castelldefels ha assolit ja els 59.000 habitants. El cap de llista del PSC, però, calcula que l'estabilitat no s'assolirà fins als 70.000 habitants. El paradigma d'aquesta situació és viu als barris de Montmar i Bellamar, que encara no disposen de clavegueram.

Amb tot, els programes de tots els alcaldables coincideixen que cal relligar una ciutat que està segregada en dos nuclis: el centre de la ciutat i les urbanitzacions. Segons Padilla, cal «cohesionar el territori i la part social». El candidat de l'AVVIC, però, ha lamentat que hi hagi barris «abandonats on el manteniment és nul». Per la cap de llista d'ERC, cal «estructurar un model de ciutat que pugui connectar-se a tots els barris i que sigui equilibrada». El PP proposa fer un inventari del territori per dotar el municipi de serveis com ara un hospital, un parc de bombers i un zona d'oci.

En canvi, l'alcaldable de CiU vol una ciutat «sostenible i acollidora» on es potenciï la platja, que està «infrautilitzada». La proposta d'ICV preveu protegir el parc del Castell i evitar la construcció d'habitatges. Ho farien amb una permuta de terrenys per traslladar els edificis a altres zones menys densament poblades.



L'ARRIBADA DELS MOSSOS
La seguretat és un dels punts més destacats dels programes. Els tres morts en l'assalt en una joieria i els altres episodis violents encara estan en el record de molts ciutadans. L'alcaldable socialista ha afirmat que la situació millorarà amb l'arribada dels Mossos a la ciutat el novembre. Aquest és el mateix parer d'ICV, que atribueix la sensació d'inseguretat al fet que la ciutat és «difusa». El PP, però, creu que els Mossos no solucionaran el problema i vol incrementar el nombre d'agents de la policia local. CiU vol que la policia local patrulli per tots els carrers nit i dia. L'AVVIC ha denunciat que l'assalt als domicilis és constant.

EL VOL DELS AVIONS
El vol dels avions que sobrevolen Castelldefels és un altre cavall de batalla dels candidats. Padilla ha assegurat que l'Ajuntament «ha influït al màxim per aconseguir el millor». En canvi, el candidat d'ICV considera que cal «més contundència». Per la seva banda, el Partit Blau es presenta a Castelldefels per promoure accions per evitar el vol dels avions sobre la ciutat. D'esquerra a dreta: Tomàs García, del Partit Blau, que estrena llista; Joan Lluís Amigó, d'ICV, que es presenta per primera vegada; Anna Maria Pérez, de CiU, espera que la seva presència com a cap de llista sigui un revulsiu; Antonio Padilla, del PSC, l'actual alcalde; José Manuel Lorenzo, del PP, un líder comarcal; Àngels Coté, d'ERC, aspira que es valori la tasca a l'oposició; José Barrera, de l'AVVIC, vol ser decisiu, i Margaret Manzano, de Ciutadans, no pactarà amb ningú.




EL PSC, obert a pactes - El socialistes estarien disposats a pactar amb altres partits per revalidar el govern de la ciutat, on estan des de fa 28 anys.

CiU vol l'alcaldia - Els nacionalistes esperen repetir els resultats de les eleccions al Parlament i obtenir l'alcaldia.

Ciutadans - Ciutadans podria aconseguir un regidor i disgregar així el vot independent de l'AVVIC.

De 21 a 25 regidors - El creixement demogràfic ha fet que el nombre de regidors augmenti de 21 a 25.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La fórmula 1 condiciona el circuit de València a què el PP governi

>El Constitucional rebutja els recursos de CiU contra les candidatures amb marques blanques del tripartit

>La immigració irromp a l'inici de campanya

>Piqué dóna suport al DVD de Badalona i el PSOE exigeix a Rajoy que el retiri

>Cartells que diuen molt més del que sembla

>Hereu proposa perllongar el Trambesòs per connectar la Ciutadella i les Drassanes

>Poder de seducció. «Reutilitza'ns»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.