| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 27 de març de 2007
>

L'IEC renova el diccionari

La segona edició surt dotze anys després, introdueix 2.422 paraules i arriba a les 69.988 entrades

A. VIVES. Barcelona
Els catalans ja ens podem morrejar, encara que ho haurem de fer sense llengua si volem ser normativament correctes. «Morrejar: pop. Besar (algú) a la boca perllongadament.» Aquesta és una de les 12.460 accepcions que s'han incorporat a la segona edició del Diccionari de la llengua catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que ahir van presentar el president de l'Institut, Salvador Giner, acompanyat del president de la Secció Filològica, Joan Marí, i del director de les oficines lexicogràfiques, Joaquim Rafel, i que a partir de dijous es podrà comprar per 67 euros. Giner es va referir a aquesta «obra senyera de tot l'Institut» per recordar la «tasca cabdal» en la defensa, protecció i promoció del català que fan «com a acadèmia de la llengua».


+ Joaquim Rafel, de les oficines lexicogràfiques; Carles Miralles, de la comissió; Salvador Giner, president, i Joan Martí, de la Secció Filològica. Foto: A. PUIG

Dotze anys després de la primera i polèmica publicació del Diccionari de la llengua catalana, neix una segona edició que parteix «essencialment» de l'obra lexicogràfica de Pompeu Fabra. El Diccionari general de la llengua catalana (DGLC) va aparèixer el 1932 per iniciativa del mateix Fabra, que llavors era president de la Secció Filològica de l'IEC, amb la finalitat de dotar els parlants d'una eina de consulta que pal·liés la manca del gran Diccionari de l'IEC. Després de remarcar els orígens, l'actual president de la secció de filologia, Joan Martí, va insistir ahir a posar de manifest el caràcter «normatiu, dit en negatiu, no descriptiu» del diccionari en què «inevitablement molts trobarem a faltar aquella o aquesta forma que usem habitualment però que no té tota la legitimitat del català».

La posada al dia l'han dut a terme totes les seccions de l'IEC, la Filològica i les seves comissions i oficines, mitjançant la «revisió i correcció» les 67.566 entrades de la primera publicació i les 8.665 propostes estudiades sense tenir en compte «cap mena de discriminació» i a partir d'una visió actualitzada del món, acceptant els «nous valors ètics, morals i ideològics», «les noves organitzacions socials, polítiques i econòmiques en general» i «procurant mantenir harmonia entre la tradició i innovació». També han valorat que hi hagi informació pràctica per als usuaris. Per aquest motiu l'edició incorpora 6.234 exemples nous. Així mateix han respectat l'aspecte «general» del diccionari «però amb molta informació del lèxic especialitzat que sovint es troba a la frontera entre el lèxic comú i l'especialitzat».

El director de les oficines lexicogràfiques, Joaquim Rafel, va comentar ahir que, precisament, l'estudi del lèxic d'especialitat ha estat «una de les tasques més llargues i feixugues». Per aquest motiu s'ha distribuït en 76 àrees temàtiques que abracen tots els àmbits del coneixement. La revisió d'aquest lèxic l'han dut a terme 117 experts. El resultat ha estat la incorporació de 1.994 entrades, de les 3.564 propostes d'addició estudiades, i l'eliminació de 700 entrades d'un total de 1.153 estudiades. A més s'ha modificat la grafia de 65 entrades. Martí també va assenyalar que han volgut fer un diccionari «ideològicament neutral», tenint en compte les noves religions –d'aquí ve la incorporació d'aiatol·là i de xador– i que inclogui tot el territori de parla catalana.

Una de les crítiques que es van fer a la primera edició és que «les definicions es feien considerant Espanya i el catolicisme com l'àmbit o la religió que són propis i únics dels catalanoparlants». Francesc Esteve, Josep Ferrer, Lluís Marquet i Juli Moll van encetar un polèmic debat el 1998 quan van publicar un article a la revista Els Marges que posava en dubte el DIEC i que més endavant van recollir en format llibre. Els filòlegs es queixaven que el DIEC no aprofitàs «les aportacions de les grans obres dels diccionaris d'Alcover-Moll, de Coromines i de la Gran Enciclopèdia Catalana» i d'una manca de mètode i nombroses errades concretes.

Ara, Martí també espera «crítiques que ajudin a millorar l'obra», encara que demana «rigor». De totes maneres, desconeix si hi haurà una tercera edició.





A l'alça: cap amunt.

A petició de: per haver-ho demanat.

Aixecar acte: estendre acta.

Així i tot: tot i així.

Anar (o venir) mal dades: anar malament.

Bala perduda: persona de poc seny.

Bingo: joc.

Col·leccionable: que pot ésser col·leccionat; obra que surt en fascicles.

De seguida que: així que.

Delfinaire: lloc on viuen o s'exhibeixen dofins en captivitat.

Dèsset: disset, propi del valencià.

Donja: embotit típic d'Andorra.

En curs de: en procés de.

Extraescolar: que té lloc fora d'horari escolar.

Gèl·lera: gerla (peix) propi del balear.

Grappa: aiguardent de brisa elaborat a Itàlia.

Henna: alquena.

Hereu escampa: dilapidador.

Idò: doncs, propi del balear.

Justa la fusta!: expressió per manifestar l'acord amb una cosa dita.

Lífting: operació d'estirar la pell.

Mudat/ada: ben vestit.

Museïtzar: convertir en museu.

Nominar: incloure en una nòmina amb vistes a un nomenament, un premi.

Per antonomàsia: per excel·lència.

Pírcing: tècnica que consisteix a subjectar joies o altres objectes travessant la pell.

Pica-pica: àpat consistent en menges variades que es presenten en racions petites que hom pren a voluntat.

Progre: Persona d'idees avançades i capteniment anticonvencional.

Zàping: acció de passar ràpidament d'un canal a un altre de televisió amb el comandament a distància.

Rebeca: jaqueta de punt sense coll que es corda per davant.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El diccionari, en xifres

>Insatisfactori, per definició

>L'IEC renova el diccionari i morrejar i fer el pica-pica ja és normatiu

>«Morrejar» ja és normatiu.

>«Morrejar» ja és normatiu.

>L'IEC renova el diccionari i hi introdueix 2.422 mots

>«Morrejar» ja és normatiu.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.