| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


dissabte, 10 de febrer de 2007
>

La futura llei estatal d'adopcions també envaeix competències de la Generalitat

Acció Social considera que el pot afectar l'expedició de certificats d'idoneïtat i l'acreditació d'entitats col·laboradores

TIAN RIBA. Barcelona
El ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, ha deixat el Consell de Ministres fent la seva aportació al debat competencial entre la Generalitat i l'Estat, generat arran del decret de la tercera hora de castellà i de la inconstitucionalitat de la llei de la dependència, contra la qual la Generalitat no recorre malgrat un demolidor dictamen del Consell Consultiu. López Aguilar va portar ahir al Consell de Ministres un informe sobre l'avantprojecte de llei d'adopció internacional que ha encès les alarmes al Departament d'Acció Social de la republicana Carme Capdevila perquè per la seva ambigüitat pot envair competències en dues funcions sensibles de la Generalitat: l'atorgament de certificats d'idoneïtat dels pares i l'acreditació de les entitats col·laboradores.


+ Joan Puigcercós i Carme Capdevila al pati dels tarongers del Palau de la Generalitat / Foto: ANDREU PUIG

La consellera va parlar ahir de «dos punts de preocupació» per l'avantprojecte. D'una banda, dels criteris per atorgar els certificats d'idoneïtat que capaciten els pares a sol·licitar un nen en adopció. I, de l'altra, de les competències que té el departament a través de l'Institut Català d'Acollida i Adopció (ICAA) per acreditar les entitats col·laboradores d'adopcions internacionals (Ecai). Al departament fa dies que hi ha preocupació i ahir la consellera va voler-s'hi referir expressament: «Només vull dir que si l'Estat legisla en matèria de protecció a la infància aquesta és una matèria en què tenim competències plenes i que no només afectaria les competències en matèria assistencial, sinó també el Codi Civil català.» Amb tot, l'avantprojecte ha de passar pel Congrés i allà els grups hi poden presentar esmenes. ERC ja ha instat el govern a defensar les competències, mentre que la secretària d'Estat de Serveis Socials, Amparo Valcarce, va negar a Barcelona que hi hagi cap invasió.

Els serveis jurídics de la Generalitat han fet de moment un breu informe de l'esborrany de la llei, en què es recorda que l'adopció internacional està regulada per les normes del país d'origen de l'adoptat on es regula la seva constitució, pel conveni relatiu a la protecció del nen, i a la cooperació en matèria d'adopció internacional, fet a l'Haia el 29 de maig del 1993 i ratificat per l'Estat espanyol, que és dret directament aplicable des que es va publicar al BOE l'any 1995 i de compliment per les autonomies. L'Estat, d'acord amb la normativa internacional i la Constitució, és el competent per signar, ratificar i executar els tractats internacionals i també ho és per establir normes de dret internacional privat en desenvolupament d'aquests tractats. L'ICAA és l'autoritat central designada per l'Estat encarregada de fer complir les obligacions del conveni. Per tant en tramitació d'adopció internacional «les normes estatals no poden regular com s'exerceixen per l'organisme competent aquestes funcions, més enllà del que estrictament es reguli en el conveni». Des d'aquest vessant «i sense perjudici d'un estudi més acurat», la llei «en alguns aspectes podria afectar les competències i funcions de la Generalitat en adopció internacional en temes de funcionament d'Ecais i d'idoneïtat». Quant a la regulació de millores en el sistema de protecció, com que la Generalitat té competència exclusiva en protecció i assistència social i en dret civil català, vol estudiar en profunditat si poden comportar una invasió.

L'informe també demana que l'avantprojecte reculli en quins articles s'apliquen d'acord amb la competència exclusiva de l'Estat i en quins en perjudici de la normativa que dictin les comunitats autònomes en virtut de les seves competències en dret civil. CiU també ha advertit que la Generalitat té competències exclusives en adopció i que l'Estat, més que legislar, ha de col·laborar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Fem un referèndum

>Carod diu que el TC avalarà al juny l'Estatut

>El debat sobre la defensa de les competències es trasllada al Parlament la setmana que ve

>Montilla dóna suport avui a l'Estatut andalús amb Chaves

>Ciutadans, a ritme de no

>La futura llei estatal d'adopcions també és invasiva

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.