| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 10 de febrer de 2007
>

Fem un referèndum



opinió

JORDI CABRÉ.

Proposo que, arran de la recusació del magistrat Pérez Tremps per a la decisió sobre l'Estatut català dins del Tribunal Constitucional, i de la previsible escapçada (o anul·lació total) de la nostra norma suprema, celebrem un nou referèndum. Això sense excloure altres camins com el del sobiranisme pur i dur, proposat per Carod-Rovira sense plantejar ni un tímid full de ruta o manual d'instruccions (com es fa, això?), ni tampoc als plantejaments de CiU, que proposen tornar a l'Estatut aprovat pel Parlament (que ja diran ells també com fer una cosa així). A banda de totes les respostes que s'han proposat, doncs, una possibilitat és tornar a fer un referèndum. No tinc cap dubte que el resultat tornaria a ser favorable al text estatutari, però amb una variable molt interessant a observar: de debò que a ERC tornarien a demanar el no? Fem la prova. Estic convençut que, després de comprovar les dificultats que comporta negociar un text viable legalment i els obstacles jurídics que ha de superar la reivindicació del nou marc d'autogovern; és a dir, després de comprovar que els resultats (per insuficients que siguin) tenen el seu valor i que per progressar cal embrutar-se, els republicans s'ho repensarien a l'hora de proposar un vot negatiu. Allò que en el seu moment era una actitud de pretesa fermesa, de pretesa dignitat nacional, de pretesa puresa ideològica, ara canviaria de ben segur cap a un plantejament radicalment diferent: i és que ara mateix la dignitat i la fermesa es troben, precisament, a defensar el text aprovat pels catalans i que suposa uns importants guanys en l'autogovern que un país com el nostre no pot desaprofitar.

Paradoxalment, doncs, en un eventual nou referèndum la direcció d'ERC hauria de cridar com un sol home «sí a l'Estatut» i fer-ho per demostrar que s'hi pot comptar a l'hora d'evitar que ens trepitgin les nostres aspiracions democràtiques. Fem un nou referèndum, doncs, i fem-ho després que tothom hagi pogut comprovar amb qui ens les estem jugant. Ara que ja som tots madurs i sabem que no ens regalaran res (tampoc el dret a l'autodeterminació, que no és res que s'hagi de demanar sinó un dret que es posseeix i reconegut a nivell internacional), ara diguem si volem aquest text o si volem tornar a l'Estatut del 79. És a dir, si volem que es respecti la nostra decisió col·lectiva. És a dir, si volem que es respecti la nostra dignitat.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La futura llei estatal d'adopcions també envaeix competències de la Generalitat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.