| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 de maig de 2024


dimecres, 7 de febrer de 2007
>

El govern recorrerà contra l'hora de castellà però no contra la llei de la dependència

Montilla i Carod pacten una decisió salomònica que no agrada al conseller Ernest Maragall, que queda desautoritzat

TIAN RIBA. Barcelona
El govern ha decidit que el recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra el decret d'ensenyaments mínims del govern espanyol inclourà la tercera hora de castellà, però que en canvi no recorrerà contra la llei de la dependència del PSOE, que segons el Consell Consultiu de la Generalitat és inconstitucional i envaeix competències en un 70%. Aquestes decisions les van prendre dilluns a la tarda el president José Montilla i el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira. Carod va fer veure a Montilla que ERC i el govern no poden acceptar treure del recurs l'hora de castellà, com pretenia Ernest Maragall, perquè es tracta de defensar un model educatiu i de país, més enllà de les competències. A canvi, ERC desisteix de forçar un recurs a la llei de la dependència.


+ Ernest Maragall, dirigint-se a la reunió del govern, ahir al matí / Foto: ANDREU PUIG

El govern aprovarà el recurs en la reunió de dimarts que ve. A més, també s'analitzaran altres decrets de la llei orgànica d'educació (LOE) i «possiblement», segons va dir el mateix Montilla, es presentarà requeriment previ d'incompetència, un pas anterior per anar al TC. Montilla va assegurar que el decret del govern preservarà l'autonomia dels centres a l'hora de reforçar el català, el castellà o les matemàtiques, i que en tot cas «preservarà l'ús del català com a llengua vehicular». Aquesta és, de fet, la segona part de la negociació, ja que ERC considera que cal canviar el decret de Maragall dotant d'autonomia els centres, cosa que defensava ahir la federació de pares Fapac. ERC considera, en un exemple usat per Joan Puigcercós, que potser faltarà una tercera hora de castellà a la Garrotxa, però que en faltaran més de català a l'àrea metropolitana. A més, volen ampliar la immersió lingüística a secundària.

Amb aquesta decisió, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, queda desautoritzat, i ahir va fer broma sobre la seva continuïtat, segons algunes fonts. El mateix Montilla va fer un apart ahir amb el conseller per explicar-li «com funciona aquest govern». De fet, Maragall tenia el suport de part del PSC, si bé alguns consellers socialistes estaven d'acord amb ERC.

En canvi, el govern renuncia a recórrer contra la llei de la dependència amb l'argument que «universalitza un nou dret de ciutadania, ens dota de recursos i no impossibilita tenir un model propi», i posa com a exemple que la llei de serveis socials ja es tramita al Parlament. Montilla també va argumentar que la llei espanyola, votada per tots els partits menys per CiU i els bascos, «no suposa una xarxa paral·lela». El President va admetre que el govern ha valorat també les conseqüències polítiques de recórrer contra la llei al TC, en un moment en què el PP hauria pogut usar aquest fet en la campanya de desgast a què sotmet el PSOE ajudat per la politització del poder judicial. De fet, Montilla ahir es va dedicar, en la roda de premsa posterior a la reunió del govern, a carregar contra el PP arran de la recusació del magistrat Pablo Pérez Tremps. El President va evitar cap declaració estrident a l'hora d'anunciar que el recurs contra el decret d'ensenyaments mínims inclourà la tercera hora de castellà. Només va dir que inclou l'«annex tercer», que fa esment «als horaris». Montilla està d'acord amb l'argument d'ERC, però es troba amb un problema d'oportunitat política, que en el cas de la llei de la dependència li admet ERC, perquè «no és un problema de model de país, sinó estructural»: la Generalitat necessita els diners.

Sobre la llei de la dependència, Montilla també va recordar que els dictàmens del Consultiu no són vinculants, i va dir que CiU no va recórrer contra la llei d'universitats (LOU) del PP, quan la comunitat universitària ho demanava. «La defensa de l'autogovern no es pot valorar només segons la presentació de recursos. CiU podia no presentar-ne. Altres tenim un pecat original?», es va preguntar. CiU ho considera incomparable i Artur Mas defensa l'«ambició social, però des de Catalunya». Hi ha una contradicció en els arguments de Montilla quan diu que en el cas de l'educació cal preservar la «seguretat jurídica» en vista d'un decret expansiu i, en canvi, no considera que calgui en la llei de la dependència, tot i que no en paralitzaria l'aplicació. En tot cas, és una demostració d'equilibris interns i amb el PSOE i que per sobre de diferents sensibilitats, el tripartit té detectats els enemics.





- La llei de la dependència és positiva per a 200.000 catalans que en sortiran beneficiats
- S'universalitza un dret del quart pilar del benestar
- No es limita l'exercici de les competències de la Generalitat i la llei de serveis socials no queda condicionada
- Dóna recursos econòmics a la Generalitat per atendre uns col·lectius que, si no, no els tindrien


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Saura presideix la comissió bilateral, Carod el consell

>CiU força la via parlamentària

>Montilla signa el decret del cap de l'oposició

>El President corregeix Ocaña sobre el consorci

>Tramitació urgent per a l'Agència Tributària

>Montilla acusa el PP de voler guanyar al TC el que no va guanyar a les urnes

>Mas alerta de dificultats amb Espanya si l'Estatut «embarranca»

>Les possibles solucions

>Constitució formal

>El govern porta l'hora de castellà al Constitucional, però no la llei de la dependència

>El govern recorrerà contra la tercera hora de castellà

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.