| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 19 de setembre de 2024


dijous, 11 de gener de 2007
>

Més de 300.000 llibres de biblioteques de Catalunya es penjaran a internet

Les institucions han arribat a un acord amb Google perquè digitalitzi els seus fons

A. VIVES. Barcelona
Més de 300.000 llibres no subjectes a drets d'autor procedents de cinc biblioteques de Catalunya estaran en un futur no gaire llunyà a disposició de tots els usuaris que puguin accedir a un terminal connectat a internet. Això serà possible gràcies a l'acord a què han arribat aquestes institucions amb Google per digitalitzar els seus fons. La Biblioteca de Catalunya, la més gran del país, serà la que actuarà com a coordinadora i interlocutora amb les altres quatre biblioteques que participen en el projecte: la del monestir de Montserrat, la del Seminari de Barcelona, la del Centre Excursionista de Catalunya i la de l'Ateneu Barcelonès.


+ El fons de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès és un dels que es digitalitzaran. Foto: LLUÍS CRUSET

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Manuel Tresserras, està convençut que amb l'acord a què han arribat les cinc biblioteques de Catalunya amb Google «hi surt guanyant la cultura catalana», perquè significa «un salt important per garantir-ne la internacionalització». Tresserras va insistir ahir a posar de manifest, en l'acte de presentació de l'acord, que «no som una cultura petita, no som una cultura en crisi perpètua i no som una cultura instal·lada en la queixa permanent», i encara que va acceptar que «tenim problemes», va afirmar que «som importants pel que fa al bagatge de continguts» i que ens trobam en una posició «mitjana» pel que fa a la producció a escala Europea. Per aquest motiu, no ens ha d'estranyar que el director de recerca de llibres per a Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica de Google, Jens Redner, accepti que un cop digitalitzat el fons tendran una «bona raó» per obrir la pàgina de recerca de llibres de Google en català.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, va remarcar que els únics llibres que es digitalitzaran seran els no subjectes a drets d'autor, descartant així un possible enfrontament amb el sector editorial. Tresserras va insistir a defensar que l'operació que ahir es va presentar «no és lesiva per a la indústria editorial» perquè els «drets dels editors queden absolutament preservats». D'entre els fons que es digitalitzaran, i que es podran davallar en format PDF, destaquen les obres de Ramon Llull, Jacint Verdaguer i Cervantes. També s'inclouran col·leccions dels primers segles de la impremta en català, alemany, anglès, castellà, francès i llatí.

Google assumirà íntegrament els costos de digitalització, que ahir Redner no va arribar a quantificar. Això no obstant, Lamarca va apuntar que a la Biblioteca de Catalunya havien fet una estimació del que costaria digitalitzar el seu fons i pujava a 60 milions d'euros.

El conjunt de biblioteques de Catalunya es converteixen en el segon soci no anglosaxó, després de la Biblioteca de la Universitat Complutense de Madrid, que se suma al projecte de biblioteques de Google.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Google difondrà el patrimoni bibliogràfic català a través d'internet

>Google difondrà el patrimoni bibliogràfic català a través d'internet

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.