| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimarts, 9 de gener de 2007
>

El finançament es començarà a negociar però sense garantir que s'aplicarà el 2008

Montilla i Zapatero es posen com a full de ruta les dates de l'Estatut, que preveu l'efectivitat total del títol d'hisenda el 2011

N. RIBAS T. RIBA. Madrid Barcelona
Els temps d'aplicació de l'Estatut els marca el mateix text d'autogovern, que serà el full de ruta que pensa seguir amb prudència el president de la Generalitat, José Montilla, que ahir es va encarregar, després de reunir-se amb José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa, de recordar les dates límit i la lletra del text. Així, malgrat que el nou finançament es començarà a negociar el 2007, com exigeixen els socis del PSC i CiU, Montilla va recordar que la data per concretar-lo que fixa l'Estatut és l'agost del 2008. I això vol dir que no necessàriament hi ha d'haver acord en aquesta legislatura espanyola, ja que si s'exhaureix el termini, es començaria a aplicar en l'exercici del 2009. I el mateix Montilla va recordar que l'Estatut preveu l'efectivitat total del finançament el 2011.


+ José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla, ahir a La Moncloa. Foto: JUANJO MARTÍN EFE

«Hi haurà a qui el nostre ritme li semblarà lent i altres diran que no hem de córrer tant. El govern treballarà amb el ritme adequat i sense aturar-se», va dir Montilla, en una frase que resumeix la seva filosofia –fer en cada moment el que és possible, va dir en el debat d'investidura– i admet implícitament que no hi ha cap acord perquè el model es comenci a aplicar el 2008. De fet, els acords d'ahir entre Montilla i Zapatero no s'escapen del full de ruta que marca l'Estatut. Si hi ha sis mesos per posar en marxa la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat i la data límit és el 9 de febrer, doncs el 9 de febrer s'haurà constituït aquesta comissió. Montilla vol complir «el que està previst a l'Estatut», ni més ni menys. Les dates previstes li semblen «raonables», i va recordar que CiU no el va desplegar del tot en 23 anys.



TRES COMISSIONS
L'única novetat, perquè no hi ha data d'aplicació, és que abans que acabi el mes de març s'hauran creat les altres dues comissions previstes: la d'infraestructures i la bilateral de relació permanent. I com es negociarà el finançament? Doncs de manera bilateral, multilateral i unilateral. És a dir, seguint el que diu l'Estatut, que estableix la concreció dins de la comissió mixta Estat-Generalitat, però sense perjudici dels acords a què arribi el govern de manera multilateral al Consell de Política Fiscal i Financera, perquè el model català s'ha d'interpretar harmònicament amb la nova llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes –encara que la condicioni–, i depèn del Congrés per a l'aprovació del traspàs d'impostos estatals i del Parlament per a la creació de l'Agència Tributària, per exemple.

El que sí que pot anar més de pressa, segons Montilla i el portaveu de La Moncloa, Fernando Moraleda, són els aspectes que es poden negociar bilateralment, com ara el consorci tributari. De la reunió d'ahir també se'n desprèn la filosofia que pensa inspirar les relacions entre la Generalitat i el PSOE: el govern català vetllarà per les seves competències, però sense gesticulacions. Així, Montilla va admetre conflictes de competències –23 normes estatals recents envaeixen competències, segons CiU i el mateix Joan Saura– i va demanar a Zapatero que doni instruccions als ministeris i al «sotogovern» perquè tinguin en compte el nou repartiment competencial –en aspectes com ara el decret d'ensenyaments mínims–, però va trobar normals les topades. De malestar per la repetició del tripartit, ja no n'hi ha rastre aparent: «Montilla arriba amb la missió acomplerta», va dir Moraleda.

Abans de la reunió els diferents partits s'hi van referir. ERC va advertir, en boca de Jordi Portabella, que no acceptaria «dilacions sobrevingudes». L'ecosocialista Joan Herrera va recordar que el PSOE està obligat a complir l'Estatut –informa Elena Casanova– i també va reclamar que no hi hagi «dilacions», i que el lideratge l'ha de tenir el govern. El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, estava convençut que les peticions de Montilla serien «ben rebudes». Artur Mas va considerar «inacceptable» que postergar l'acord en el finançament passat el 2007 i va reclamar la defensa del català com a llengua vehicular a l'escola. Mas va lamentar que Zapatero no donés hora a Montilla «en una dia net d'agenda» i el rebés la tarda de la reunió amb Rajoy. El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, també exigent, va dir: «Hauria de ser història haver d'anar a Madrid per veure què diuen.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Relació permanent

>Puigcercós acorda crear la comissió mixta amb l'Aran

>CiU denuncia que 23 normes estatals recents vulneren l'Estatut

>Acordar inversions

>Pactar els diners

>Montilla i Zapatero es posen d'acord en el full de ruta per complir l'Estatut

>Montilla i Zapatero es posen d'acord pel full de ruta per complir l'Estatut

>Zapatero i Montilla acorden començar la negociació del finançament el 2007

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.