| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dilluns, 4 de desembre de 2006
>

El grafit més car del món

Els Mossos multen amb 7.000 euros els sis joves autors d'un mural espectacular que cobreix tota una paret de la plaça de Sants, a Barcelona. La imatge forma part dels actes reivindicatius contra el desallotjament de Can Vies.

MARIONA SÒRIA. Barcelona

+ Cinc dels sis multats ensenyen la butlleta groga de la sanció davant del grafit, que cobreix tota una paret a la plaça de Sants. / Foto: ORIOL DURAN

L'art és un concepte subjectiu, i el seu valor encara ho és més. Per alguns, pagar 7.000 euros per un mural pot considerar-se una inversió. Per altres, pot considerar-se una presa de pèl. El que no és normal és que l'artista sigui qui hagi d'abonar el preu de la seva pròpia obra. Doncs això és el que els ha passat a sis joves que van ser enxampats in fraganti pels Mossos, fa una setmana, mentre pintaven un gran mural reivindicatiu que ara decora una paret de la plaça de Sants. Encara amb les mans i els cabells plens de pintura, la Judit, en Pau, la Miren Jone, la Mireia, la Marta i l'Ivan recorden «l'actitud xulesca» dels agents que els van descobrir. «Estàvem preparant la paret per començar a pintar, i van aparèixer els Mossos. I sense dir-nos per què, ens van demanar que ens identifiquéssim.» Després, els agents els van entregar a cadascun la butlleta groga que fa servir la Guàrdia Urbana, en què constava la sanció. Són sis multes, per 1.175 euros cadascuna, per haver vulnerat l'ordenança de civisme. En total, 7.050 euros. «Està clar que no pensem pagar», diuen. Tots sis són estudiants: «Si treballem, ens traiem, com a màxim, 400 euros al mes», explica en Pau, que tem que els seus pares s'assabentin de tot plegat quan això es publiqui al diari. «Encara no he dit res a casa», diu fluixet, abans de fer-se la foto.

El mural retrata diverses imatges que inspiren repressió i reivindicació. La seva elaboració formava part dels actes de protesta que estan fent, ja fa un any, els membres del Centre Social de Can Vies, una casa ocupada de Sants, propietat de Transports Metropolitans de Barcelona, que ha començat un procés judicial de desnonament. «Volíem reflectir els eixos de la protesta de Can Vies», explica l'Ivan. «Per exemple, hem dibuixat un home amb una radial, tallant una grua com a símbol de la lluita contra l'especulació immobiliària», diu, mirant-se la seva obra a distància. Tot plegat, sota la silueta del que s'ha convertit en el símbol de la resistència d'aquesta casa ocupada de Sants: la torre característica que culmina la casa de Can Vies, una antiga capella que feien servir els treballadors de TMB no fa gaire anys. El mural està pintat a la paret d'una casa. «Els veïns estan encantats, i molts ens han vingut a felicitar», diuen. Per això, encara se'ls fa més difícil entendre la sanció. «Està clar que ens volen sagnar a còpia de multes», diu una de les joves. «De fet, estan sagnant econòmicament totes les entitats que no estan dins de l'òrbita municipal», diu. És a dir, «aquelles organitzacions veïnals que no reben subvencions», aclareix.

El nou mural ha tapat un dibuix que s'havia fet molt famós gràcies a les seves aparicions a la sèrie El cor de la ciutat , que es roda en aquest barri barceloní. «A veure si ara s'atreveixen a treure aquest», diu l'Ivan. Tot un repte, tenint en compte que, encara que tenen el suport ciutadà, l'Ajuntament de Barcelona s'ha desentès completament dels multats. Ara, si se'ls pregunta si ho tornarien a fer, tots es miren i després assenteixen amb el cap.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Multa de 7.000 euros per una pintada

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.