| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de maig de 2024


dijous, 30 de novembre de 2006
>

El nou pacte de govern evita que els partits patrimonialitzin les carteres

Puigcercós deixarà en mans d'una ponència conjunta al Parlament la redacció de la llei electoral i l'organització territorial

TIAN RIBA. Barcelona
El nou pacte de govern entre el PSC, ERC i ICV-EUiA no inclou cap annex que fixi un repartiment inamovible de les conselleries, com sí que passava amb el pacte del Tinell el 2003, que contenia un annex secret que petrificava les àrees de poder de cada partit i que provocava, per exemple, que si Pasqual Maragall volia canviar el govern, els partits podien decidir immediatament quin substitut posaven al capdavant de la seva conselleria. Ara hi ha un repartiment de carteres d'acord amb el pes parlamentari de cada partit –set més la presidència per al PSC, quatre més la vicepresidència per a ERC i dues, amb una de reforçada, per a ICV–, però no està escrit en cap document polític que les àrees assignades hagin de ser les mateixes durant tota la legislatura.


+ Foto de família dels nous consellers, ahir al migdia, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. / Foto: QUIM PUIG

«Hem saltat l'annex i hem anat directament als decrets», va explicar ahir el nou conseller de Governació, Joan Puigcercós, que va confirmar que l'actual repartiment de carteres no té per què ser el mateix durant quatre anys si els líders del tripartit ho decideixen. Una altra cosa és que el número i els equilibris sempre es mantinguin. A més, hi ha una altra diferència ja coneguda. La legislatura passada, quan Maragall decidia una crisi de govern, eren els partits qui decidien el substitut del conseller sortint. Ara el pes dels partits és evident, però hi ha un acord perquè tots els noms tinguin el consens de la resta. Ja ho va dir ahir Josep-Lluís Carod-Rovira: «Aquest no serà un govern de colors ideològics i polítics.»

Un altre element que demostra la voluntat d'evitar els sorolls de la legislatura passada és la decisió de Puigcercós de deixar en mans d'una ponència conjunta del Parlament la redacció de la nova llei electoral i de la nova organització territorial, que la legislatura passada van quedar empantanegades al govern perquè els diferents departaments implicats no es posaven d'acord.

També diferencia l'anterior tripartit del nou, els temps comunicatius. Els tres partits han decidit ara una cosa tan senzilla com nomenar primer els consellers, acte seguit els secretaris generals de cada departament i així successivament, perquè sobre el paper cada escalafó inferior ha d'estar integrat per persones de confiança del superior, que no els pot nomenar fins que no hagi estat nomenat abans.



LA SEGONA LÍNIA
La idea és que a mitjan desembre estigui nomenat l'esquelet del govern. Així, avui es reuneix per primer cop el nou Consell Executiu per nomenar les peces indispensables per tornar a treballar: els secretaris generals i el secretari del govern, que continuarà sent Ramon García-Bragado. Ja es coneixen també els secretaris generals: de Presidència, Isaías Taboas; de Vicepresidència, Rafel Niubó; d'Interior, Joan Boada; d'Economia, Martí Carnicer; de Governació, Jaume Oliveras; de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, i d'Acció Social i Ciutadania, Jordi Rustullet.

També es nomenaran pròximament els secretaris sectorials, que en el cas de les macroàrees –com ara Innovació, Universitats i Empresa o Acció Social i Ciutadania– seran a la pràctica autèntics consellers, com els diputats republicans Carme Porta i Oriol Amorós, que seran secretaris de Família i Immigració dins de Ciutadania, i Pilar Dellunde, que anirà a Universitats. També a ERC els periodistes Albert Sáez i Eduard Voltas seran els secretaris de Comunicació i Cultura, dins de Cultura i Mitjans de Comunicació, i Antoni Soy deixarà l'alcaldia d'Argentona per anar a Indústria. La directora general de Funció Pública serà Teresa Aragonès. De fet, el tripartit va sondejar la possibilitat de crear viceconselleries. Tots aquests canvis en provocaran també al Parlament, on entraran nous diputats per substituir els que se'n van a l'administració. Montilla també nomenarà un nou delegat a Madrid, ja que Santiago de Torres ha decidit plegar, i confirmarà Anna Terrón a Brussel·les.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Rei, Zapatero, Mas i el cinturó

>«Conseller de la Vicepresidència»

>Carod fa de portaveu de la primera de les reunions setmanals de l'executiu

>Vendrell agafarà les regnes d'ERC en el consell nacional del 16 de desembre

>El PP vol saber el cost del canvi de nom dels departaments

>Carod diu que el govern vol ser auster i rigorós i actuar per sobre dels colors

>Traspàs de llapis

>Incòmodes companys d'escó

>El nou govern comença a caminar.

>El nou executiu s'hi posa

>«El millor equip per fer de Catalunya un país de primera.»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.