| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dissabte, 7 d'octubre de 2006
>

Temporada Alta es connecta amb el món real en l'espectacle d'inauguració

Un repartiment de luxe interpretarà una obra de Koltès sobre la immigració, la identitat i la soledat

DANI CHICANO. Girona
La nit just abans dels boscos és un esplèndid text que el dramaturg francès Bernard-Marie Koltès (Metz, 1948-1989) va publicar el 1977 i que es va estrenar a l'off del Festival d'Avinyó. Es tracta d'un monòleg molt dur sobre la immigració, la soledat en terra estranya i la sensació permanent de ser un estranger. El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va presentar ahir l'obra, que servirà per inaugurar dilluns (21.00 h) el festival, i també el remodelat Teatre Municipal de Girona, i que constituirà un homenatge a la memòria de Quim Masó. Àlex Rigola dirigeix un repartiment de luxe format per sis dels millors actors del país.

Com era d'esperar, ja no queda ni una sola entrada per presenciar un espectacle amb unes característiques que el fan únic, com ara la possibilitat de veure sobre l'escenari, plegats, sis actors de la talla de Jordi Bosch, Andreu Benito, Francesc Orella, Lluís Homar, Josep Maria Pou i Pere Arquillué, dirigits per Àlex Rigola, que ahir va ser a Girona per presentar l'espectacle. «Vam triar aquest monòleg, que és un text dur, de mal rotllo, que no és l'ideal per a una jornada festiva, perquè és representatiu de la línia que vol seguir aquest festival», va dir Salvador Sunyer, que considera que l'art ha de parlar també de la realitat, i res més real que la peça escrita per Koltès. La nit just abans dels boscos és el parlament d'un estranger, un emigrant, en una societat hostil, en una situació d'aïllament, soledat i desesperació, gairebé patint un brot psicòtic, pròpia de milions d'éssers humans desplaçats, desarrelats, foragitats dels seus llocs de naixement. En certa manera, Koltès té quelcom d'avançat a la seva època, ja que el text té molt a veure amb les causes directes de les recents revoltes protagonitzades pels immigrants que viuen als suburbis de París.

Àlex Rigola, director artístic del Teatre Lliure i un dels directors reincidents del festival, ha treballat amb un repartiment que difícilment es repetirà en el futur en una altra ocasió, pels impediments que presenta coordinar les farcides agendes professionals dels intèrprets. Rigola va explicar ahir que la seva idea era fer «un acte únic, que no deixés de tenir una certa idea de teatre». «Vam buscar explicar una història entre tots», afirma, en comptes d'optar per fer un recital de poemes, que és un recurs efectiu, però molt poc original. El director d'escena assegura que el que faran dilluns és una «jam session teatral, però no de free jazz, a través d'una història de Koltès», en la qual el més important serà la veu i la paraula i hi predominaran «sis grans veus». Segons Rigola, han intentat buscar «una línia d'emoció» i, tot i haver dividit el monòleg en sis parts que diuen sis actors diferents, el director afirma que existeix una línia dramàtica en què no hi ha alts i baixos. Rigola va agrair ahir l'esforç dels actors, que han assajat separadament i que tindran diumenge i dilluns per fer una posada en comú al renovat Municipal. Segons Rigola, ja tenen tots els ingredients preparats –«ja tenim el sofregit», explica– i només cal lligar-los en un espai totalment despullat, amb una escenografia mínima, il·luminació austera i música original d'Eugeni Roig.

D'altra banda, ahir es treballava frenèticament al Teatre Municipal per tenir-ho tot enllestit per la jornada de portes obertes d'avui, que comença a les onze del matí. El treball ininterromput dels últims dies ha provocat moltes molèsties als veïns, que ahir miraven d'organitzar-se per mostrar el seu descontentament amb accions encara per determinar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dia de portes obertes al reformat Teatre Municipal de Girona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.