| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


diumenge, 27 d'agost de 2006
>

Badalona desencalla el polèmic estadi de futbol al cap de nou anys

L'Ajuntament i el primer club de futbol de la ciutat acorden pagar-lo amb la construcció de 293 pisos

SARA MUÑOZ. Badalona
Nou anys. És el temps que ha durat a Badalona la polèmica que ha acompanyat la construcció d'un estadi municipal de futbol. Ara sembla que està resolta, però, això sí, plena de crítiques del teixit polític i social. A grans trets, l'Ajuntament i el primer club de futbol de la ciutat, el CF Badalona, han acordat una permuta de terrenys que permetrà al consistori aixecar 214 pisos al rovell de l'ou del municipi i obtenir beneficis per pagar l'equipament esportiu. El pacte subscrit obre les portes que el CF Badalona s'asseguri un futur tranquil. Podrà construir 79 pisos i rebrà, durant trenta campanyes, 630.000 euros anuals.


+ Imatge virtual de com quedarà la zona on ara hi ha el camp del CF Badalona.

El desembre del 1997, el govern de l'alcalde Joan Blanch (PSC-CiU) aprovava la construcció del complex esportiu del Torrent de la Batllòria, ideat pel prestigiós arquitecte Dominique Perrault. A l'epicentre de l'actuació hi havia un estadi municipal de futbol amb una capacitat inicial per a 6.000 espectadors. Sis anys després, amb Joan Blanch jubilat des del 1999 i amb un govern d'esquerres a la ciutat encapçalat per Maite Arqué (PSC), la instal·lació continuava encallada per falta de fons. Aleshores va prendre força una operació de la qual ja s'havien sentit rumors: el CF Badalona, propietari del terreny on té el camp actual, fa la permuta d'uns terrenys amb el consistori per tal que sigui l'administració la que aixequi pisos en aquest àmbit tan cèntric, a l'avinguda de Navarra (a tocar de l'autopista C-31), i obtingui recursos per tirar endavant l'operació. L'entitat esportiva, a canvi, obté un terreny amb la mateixa superfície en una altra part de la ciutat, a més d'una generosa aportació econòmica, xifrada aleshores en 1.322.000 euros, durant 33 temporades.

Aquest preacord, però, va aixecar molta polseguera política, fins i tot dins del mateix PSC. I és que la polèmica, des del primer moment, ha estat alimentada pel fet que el president del CF Badalona, Fermín Casquete, controla un ampli sector del PSC, el partit majoritari a la ciutat. Les diverses forces polítiques, en un moment o altre, han acusat els socialistes d'acontentar Casquete amb aquest acord, i Arqué, de garantir-se el futur com a alcaldessa. Fins i tot el sector del PSC aliè a Casquete ha posat traves a l'acord.

Fruit d'això hi ha hagut un encreuament d'acusacions entre Casquete i altres dirigents del partit. El president del CF Badalona, gerent també de l'empresa d'autobusos Tusgsal, va arribar a acusar Arqué, el 2004, de fer-li xantatge i condicionar l'aprovació del conveni al seu silenci en relació amb l'ampliació de la superfície comercial d'un complex que lidera el Joventut de Badalona. D'aleshores ençà, hi ha hagut tres trencaments de l'acord i fins a quatre anuncis que les dues parts arribaven a l'entesa.

Ara, però, s'ha enfilat un camí que no sembla que tingui marxa enrere. L'Ajuntament gestionarà dos terços del suculent terreny de 20.580 m², i el CF Badalona, el terç restant. El consistori aixecarà 214 pisos (132 dels quals seran de protecció oficial) i el club de futbol construirà 79 habitatges més, de preu lliure. El CF Badalona, a més a més, obté un camp de futbol al barri de Morera amb la mateixa superfície del que cedeix, i percebrà 630.000 euros anuals durant 30 campanyes.

Perquè l'operació prengui forma, serà necessari que el consistori construeixi l'estadi que permetrà al CF Badalona abandonar els terrenys que ocupa. Després s'activarà tot l'engranatge. Ara per ara, no hi ha cap calendari sobre la taula. També hi ha un projecte per dotar la mateixa zona d'un hotel i una residència per a la gent gran, tots dos privats.





Desembre del 1997 - El govern de Joan Blanch (PSC i CiU) aprova un projecte que inclou la construcció d'un estadi de futbol.

Juliol del 1999 - S'anuncia que les obres començaran el primer trimestre del 2000 i estaran acabades l'estiu del 2002.

Novembre del 2003 - L'estadi continua encallat per falta de fons. Blanch és història i Maite Arqué afronta el segon mandat.

Maig del 2004 - L'Ajuntament i el CF Badalona arriben a un preacord. Acorden una permuta de terrenys, fer-hi pisos i obtenir diners per a l'estadi.

Octubre del 2004 - El CF Badalona trenca negociacions i busca fons privats per fer l'estadi.

Gener del 2005 - El PSC anuncia que hi torna a haver les condicions per arribar a un acord.

Març del 2005 - Les negociacions sembla que estan encallades, però el club renuncia a anar pel seu compte.

Agost del 2005 - L'Ajuntament anuncia per tercer cop un principi d'acord.

Desembre del 2005 - L'Ajuntament i el CF Badalona signen un preacord. Inclou 370 pisos.

Juliol del 2006 - El ple aprova l'operació, amb una permuta de terrenys i la construcció de 293 habitatges.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El preu de l'estadi es dispara

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.