| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dimecres, 14 de juny de 2006
>

Clos aposta per les veles del Fòrum per descongestionar les festes de Gràcia

L’alcalde demana als carrers que fan guarnit que moderin la venda d’alcohol per tenir una celebració tranquil·la

IVAN VILA. Barcelona
Les veles del Fòrum són la clau per evitar que les festes de Gràcia tornin a esdevenir una olla de pressió, com ha passat els últims anys. L’alcalde de Barcelona, Joan Clos, va explicar ahir que confia que la diversificació de l’oferta d’oci nocturn durant el mes d’agost servirà per descongestionar la celebració gracienca i ajudar a tenir la festa en pau, cosa que no ha estat possible en les darreres edicions. L’ampliació de l’oferta nocturna és una antiga demanda del regidor de Gràcia, el republicà Ricard Martínez. Ara, amb les veles, obertes de dijous a dissabte fins a les cinc de la matinada, es compleix la petició. Clos va fer una crida als carrers que participen en l’organització de la festa per tal que gestionin «amb moderació» la venda d’alcohol a les barres.


+ Actuació castellera durant la darrera festa major de Gràcia. Foto: ANDREU PUIG

«Aquest any es plantegen altres activitats nocturnes en altres indrets de la ciutat», va explicar l’alcalde, «per evitar concentracions ingovernables» a les festes de Gràcia, enterbolides els últims anys per aldarulls en el moment de posar el punt final a la celebració, malgrat que Clos va assegurar que «si es revisa l’hemeroteca, es veu que fa dos anys va ser molt pitjor que l’any passat», i va recordar que, en la darrera edició, «el funcionament de les places va ser molt bo, més enllà de l’actuació d’alguns grups reduïts que van protagonitzar algunes imatges que es van passar moltes vegades per la tele». L’alcalde va solidificar el seu discurs sobre la progressiva davallada dels aldarulls recordant que «fa dos anys va haver-hi un mort», en referència al jove assassinat per un grup de caps rapats a les portes de l’estació de Fontana.

Sigui com sigui, l’obertura de les veles del Fòrum té la intenció d’oferir altres incentius a grups de turistes que busquen festa nocturna i als quals «tant els fa anar a Gràcia o a un altre lloc». Les veles estaran obertes els dijous, els divendres i els dissabtes de les 8 del vespre a les 5 de la matinada, i els diumenges, de les 8 del vespre a les 12 de la nit. L’oferta nocturna a la zona Fòrum es completarà amb cinema a la fresca i amb concerts de gran format.

Clos va anunciar ahir, a més, que hi haurà autobusos llançadora durant tota la nit per connectar les veles amb la plaça Catalunya. Cap excusa per no poder optar pel Besòs per sortir de festa a l’agost en comptes de quedar-se a Gràcia. Qui es decanti, però, per aquesta opció, també disposarà de busos llançadora que han de servir per facilitar, com en anys anteriors, l’evacuació del barri gracienc un cop s’acaba la festa.

Fins aquí, el que pot fer el consistori per descongestionar la festa gracienca –i, per extensió, la de Sants, va afegir l’alcalde–. Però Clos va fer dos precs. D’una banda, la ja inevitable «crida al civisme», extensible aquest cop a «la contenció en el consum de begudes alcohòliques». De l’altra, una demanda dirigida als mateixos organitzadors de la festa, en el sentit de controlar la quantitat d’alcohol que es ven a les barres i que constitueixen una de les principals fonts de finançament dels carrers que participen de manera activa en la celebració. Clos va admetre que això pot suposar un esforç, però va recordar que l’any passat els ajuts institucionals a la celebració es van ampliar de manera molt significativa: 380.000 euros són els que va rebre la Federació Festa Major de Gràcia l’any passat (165.000 més que el 2004) i la mateixa quantitat està prevista per a aquest any.

L’alcalde, però, va rebutjar la idea que es pugui acotar la venda d’alcohol durant les festes ni tampoc l’accés a les places en cas d’aglomeració. Es va remetre a la «cultura d’autoregulació» que tenen els organitzadors per dosificar la venda, i el consegüent consum, de cerveses i combinats. En aquest sentit, va recordar que els mateixos veïns són «els primers interessats» a tenir la festa en pau, i que enguany la mateixa federació ha vetat la participació del carrer Vallfogona perquè l’any passat no va respectar les normes fixades en el debat sobre el model de festa que es va celebrar en el si del districte.

La federació, però, no veu tan clar que ells tinguin la clau per frenar els excessos etílics. El president de l’entitat, Albert Torres, va argumentar ahir que «hi ha 21 barres, una per carrer, i centenars de bars». «Si nosaltres no venem alcohol a partir d’una determinada hora, perdrem ingressos i tindrem el mateix, perquè la gent comprarà la beguda als bars», va concloure.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un 15% més de Guàrdia Urbana que l’estiu passat

>Busos llançadora en tots els actes nocturns

>574 llits socials a final de juliol

>Les platges, com una patena

>Tots els actes nocturns de gran format tindran busos llançadora a Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.