| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dijous, 1 de desembre de 2005
>

Pérez Esquivel impulsa un manifest de suport internacional a l'Estatut

El Nobel de la Pau va reclamar el dret dels pobles a «triar el seu camí»

MAITE MONTROI. Barcelona
El premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel es va convertir ahir en el primer signant d'un manifest amb què Òmnium Cultural pretén aconseguir suport internacional en favor de la reforma de l'Estatut. Pérez Esquivel va reclamar el dret del poble català a «triar el seu camí» i a «decidir quines relacions vol mantenir amb Espanya». El text es farà arribar també als participants en un seminari de la càtedra Unesco, entre els quals hi ha diversos premis Nobel, com ara Rigoberta Menchú.


+ Pérez Esquivel, entre Jordi Porta i Aracadi Oliveras. Foto: Q. PUIG
El manifest recorda que l'Estatut va ser aprovat al Parlament per gairebé un 90% dels diputats i «amb el suport de la gran majoria de la voluntat de la ciutadania catalana» i, per això, «constitueix l'expressió legítima i democràtica de la voluntat del poble de Catalunya, que desitja aprofundir el seu dret històric a l'autogovern». En conseqüència, aquesta proposta «mereix ser plenament aprovada per les Corts espanyoles, sens perjudici de les modificacions que lliurement acordin els representants d'ambdós parlaments després d'un procés de diàleg autèntic i democràtic». Finalment, el text defensa que l'Estatut és «una eina vàlida per afavorir un marc de convivència nou i millor entre Catalunya i Espanya per promoure unes relacions harmonioses entre els pobles d'Espanya, basades en el respecte de les diverses identitats nacionals». El premi Nobel de la Pau va llegir aquesta declaració flanquejat pel president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, i en presència de representants de diverses entitats, com ara el Casal Argentí, Els Altres Andalusos, l'Ateneu Barcelonès, UGT i l'Orfeó Català. Pérez Esquivel va assenyalar que el dret a l'autodeterminació dels pobles «no és res nou» i que la proposta d'Estatut no es fa amb voluntat de «dividir», sinó d'«unir en la diversitat», cosa que «es dóna en moltes parts del món». Tot i això, va advertir que els catalans «trobaran resistències» en la seva recerca identitària, ja que «hi ha qui la vol veure com una forma de separatisme». Aquest text és el segon que empara Òmnium Cultural en defensa de l'Estatut. El primer, que es va presentar a Madrid, ha aconseguit més de 200 adhesions, si bé gairebé totes són de catalans. El manifest que es va presentar ahir està impulsat per Pérez Esquivel i es farà arribar, entre altres, als participants en un seminari de la càtedra Unesco que es fa avui a Barcelona, on hi ha convidats diversos premis Nobel, com ara Rigoberta Menchú.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Zapatero demana al PP que no quedi «fora de joc» de les negociacions de l'Estatut

>Mas s'ofereix a Zapatero com a factor d'estabilitat davant l'«esbronc» d'ERC i el PP

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.