| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dijous, 1 de desembre de 2005
>

Mas s'ofereix a Zapatero com a factor d'estabilitat davant l'«esbronc» d'ERC i el PP

El líder de CiU no preveu canvis d'aliances immediats, però avisa que la LOE indica que hi ha «un procés en marxa»

TIAN RIBA. Londres
Artur Mas va reivindicar ahir el paper de CiU com a factor de «serenitat, estabilitat i eficàcia» en la política catalana i, «sobretot», espanyola, davant dels «extrems» que, a parer seu, representen el PP, però també ERC, i que només comporten «esbronc permanent». Aquesta aportació d'estabilitat es concreta de manera immediata en els canvis pactats amb el PSOE en la llei orgànica d'educació (LOE) i els pressupostos de l'Estat, però per Mas això no és més que l'inici d'un «camí» que ha de dur CiU a la «centralitat plena», tant a Catalunya com a Espanya. De fet, el líder de CiU postula la formació nacionalista com a partit de govern a Catalunya, però també com a frontissa en la política espanyola, paper que fan alguns dels partits liberals europeus.


+ Artur Mas parla ahir amb Paul Preston, a la seva dreta, a la London School of Economics.
Mas va fer aquestes declaracions a Londres, on es va reunir justament amb el líder dels liberals britànics, Charles Kennedy, i va fer una conferència a la London School of Economics and Political Science, el bressol de la tercera via, el nou laborisme del premier britànic Toni Blair. Per Mas, el model híbrid entre la socialdemocràcia i el liberalisme que es practica en països com Suècia, Finlàndia i Dinamarca és vàlid per a Catalunya, però també per a Espanya. El líder de CiU va dir que ara ningú més fa aquest discurs, però que en el futur, «persones d'altres partits s'hi aniran identificant». Enfront d'aquest missatge renovat que «funciona a l'Europa més avançada» i una CiU que ha actuat de coixí del xoc de les dues Espanyes amb pactes d'estabilitat amb el PSOE i el PP -i abans amb la UCD-, Mas constata que «ara la política espanyola i catalana està en mans dels extrems, tot trontolla, amb un perill clar de desestabilització i pèrdua d'eficàcia». Mas vol demostrar que «és possible defensar els grans projectes nacionals de Catalunya, fer una gran política de país, sense ser factor de desestabilització, esbronc i manca d'eficàcia». Mas admet que el PP s'emporta la nota dins dels extrems, per una política «radical i perversa», però per primer cop admet que «en alguna mesura, ERC també és factor de desestabilització i esbronc». «El PP i ERC es retroalimenten, ho va dir Carod al Congrés», va recordar Mas, que en la conferència posterior va reblar el clau apuntant que la crispació del PP la provoca el fet de rebre suport d'un partit que «es declara independentista», i va recordar que amb CiU hi havia «tensió» i «discussions», però de manera «civilitzada». El líder de CiU va puntualitzar que no parla de canvis d'aliances en aquesta legislatura, però va admetre que això «no vol dir que no hi pugui haver un procés en marxa» per al pròxim cicle electoral, que implica «recuperar afecte social i reconeixement polític». Tot i que CiU aspira a perpetuar el seu paper de frontissa, l'actual cojuntura només permetria un pacte amb el PSOE, ja que ahir Mas va reiterar que no es pot pactar amb un PP que usa Catalunya com a arma electoral.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Blindatge, ho enteneu tots?»

>Tercera via política: més autogovern, moderació, partit frontissa

>Pérez Esquivel impulsa un manifest de suport internacional a l'Estatut

>Zapatero demana al PP que no quedi «fora de joc» de les negociacions de l'Estatut

>Mas s'ofereix a Zapatero com a valor d'estabilitat respecte al PP i ERC

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.