| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimarts, 21 de juny de 2005
>

Girona tindrà al setembre un servei públic d'atenció a les famílies amb nens adoptats

El programa funciona a Barcelona i l'objectiu és que el 2006 arribi a tot Catalunya

NÚRIA ASTORCH. Girona
El Departament de Benestar i Família, a través de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, ha posat en marxa un servei d'assessorament per a les famílies que han fet una adopció internacional. El servei té com a objectiu acompanyar les famílies en la criança dels nens i prevenir conflictes entre pares i fills que puguin acabar amb el trencament de l'adopció. El servei ja funciona a Barcelona, al setembre es posarà en marxa a les comarques de Girona i l'objectiu és que a final del 2006 arribi a tot Catalunya. En una fase posterior, s'ajudarà els fills adoptats majors d'edat a buscar els pares biològics.


+ Alguns nens adoptats, en una festa de reconeixement a les famílies adoptants que es va fer l'any passat a Barcelona. Foto: JUANMA RAMOS.
Amb aquest nou dispositiu, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) vol donar resposta a les noves demandes familiars que genera el fenomen, creixent, de les adopcions internacionals. A Catalunya, l'any passat es van registrar 1.562 adopcions internacionals, 500 més que el 2003, i el fenomen té una tendència a l'alça. En canvi, d'adopcions nacionals n'hi va haver, el 2004, 130. El nou servei d'atenció postadoptiva s'ha organitzat a Barcelona amb la col·laboració de l'associació Cria Família i Adopció i, a Girona, amb el suport de l'Associació d'Iniciativa Social, Adis. A Barcelona el servei està situat a l'edifici Palau de Mar i a Girona, encara s'ha de decidir. La psicòloga de Cria Rosa Mora ha explicat que es tracta d'un programa d'acompanyament de les famílies amb el qual s'intenta prevenir l'aparició de conflictes greus que puguin acabar amb el trencament de l'adopció. «Els primers moments postadopció són els més complicats», va indicar Mora, que afegeix que el servei no és terapèutic, sinó d'assessorament. La coordinadora d'adopcions d'Adis, Maria Garriga, ha raonat que, tenint en compte que en altres països europeus amb molts més anys d'experiència en adopcions internacionals, com ara França, s'ha registrat un índex de ruptura de la convivència que arriba a un 10%, aquest servei d'atenció té un caràcter marcadament preventiu. Els moments més conflictius tenen lloc durant l'adolescència. Les previsions amb què treballa Benestar i Família són que aquest servei comenci a funcionar al setembre a les comarques de Girona i que el 2006 s'ofereixi a tot Catalunya. I des d'aquest departament es calcula que anualment s'atendran, a cada demarcació, unes 150 peticions d'assessorament. En el marc del mateix servei es crearan grups de pares i/o fills per tractar necessitats i dificultats que apareguin durant el procés posterior a l'adopció. En una tercera fase de desenvolupament del programa, que tindrà lloc el 2007, l'IACC vol iniciar un servei, complementari, d'acompanyament i assessorament, psicològic, social i d'ajut en la recerca dels pares biològics per part de persones adoptades que hagin assolit la majoria d'edat.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Creen un servei públic d'atenció a famílies amb nens adoptats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.