| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dissabte, 25 d'octubre de 2003
>

El Museu d'Art treu a la llum en dues mostres biennals l'art gironí de postguerra dels seus fons de reserva

Ahir es va inaugurar la primera, i també la de Jaume Xifra a les Sales Municipals

TINA CASADEMONT .
El Museu d'Art de Girona va inaugurar ahir la primera de les dues exposicions biennals que, provinents dels seus fons de reserva, en els pròxims quatre anys posaran a l'abast de la mirada pública l'art gironí contemporani posterior a la Guerra Civil. L'exposició abraça del 1939 al 1959 i es podrà veure fins al setembre del 2005, quan s'obrirà la col·lecció que va del 1960 al 1977. Ahir també es va inaugurar l'exposició Criptus. L'art d'ocultar missatges , de Jaume Xifra, a les Sales Municipals.


+ Un detall de l'exposició del MD'A sobre l'art gironí de postguerra (a dalt) i Jaume Xifra, ahir a les Sales Municipals.  Foto: X. CASTILLÓN.

Les sales permanents del Museu d'Art de Girona exposen peces des de l'època preromànica fins al primer terç del segle XX, tot i que el seu fons de reserva és molt més ampli i arriba fins a final del segle XX. Amb el propòsit de donar a conèixer aquesta col·lecció, s'han concebut dues exposicions de caràcter semipermanent, perquè cadascuna durarà un parell d'anys. El coordinador de tot plegat és l'historiador de l'art Jaume Fàbrega. Ahir es va inaugurar la primera, titulada Art per a després d'una guerra, 1939-1959: tornar a començar, amb un recull d'obres que tenen la característica comuna d'haver-se realitzat sota els dictats del règim franquista i, per tant, de retratar el poder o simplement de reproduir la realitat paisatgística, revelant una manca de coneixement, interès o compromís amb les avantguardes europees. No obstant, hi ha peces singulars de mestres i de renovadors, com ara les d'Orihuel, al taller del qual es van formar artistes com Fita o Emília Xargay. Autors com ells van ser els qui a final dels 50 van començar a trencar l'encotillament plàstic i a obrir un art més crític i innovador. I per art innovador, el que ahir es va presentar a les Sales Municipals amb l'obertura de l'exposició Criptus, de Jaume Xifra, un parisenc nascut a Salt el 1934 que ja fa uns quants anys que aposta per la pintura informàtica, matemàtica i filosòfica i pel treball en equip. Pel que fa al programa d'avui, destaca la inauguració de l'exposició de Guillermo Soria i Valery Florkin a La Mercè, amb una festa multidisciplinària a partir de les 7 de la tarda.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> LES PROPOSTES D'EL PUNT

> Les veus de la ràdio presenten les Fires

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.