| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dissabte, 25 d'octubre de 2003
>

Les veus de la ràdio presenten les Fires

Els locutors i periodistes de Ràdio Girona fan un pregó de Sant Narcís carregat de referències històriques

El polèmic fanal de la plaça del Vi o l'arribada del TGV van ser presents en el discurs, que en realitat eren set

L'acte va començar amb els gegants de la ciutat suspesos d'una grua i va acabar amb un espectacle de color

DAVID BRUGUÉ . Girona
A Girona ja és oficialment festa major i durant deu dies hi haurà actes per a pràcticament tots els gustos. Les Fires de Sant Narcís van quedar inaugurades amb la lectura del pregó a la plaça del Vi, que va anar a càrrec dels periodistes i locutors de Ràdio Girona. L'acte va resseguir els setanta anys d'història de l'emissora amb un pregó que es va dividir en dues parts i durant el qual en realitat es van acabar fent set pregons. L'actualitat, i el polèmic fanal d'una plaça del Vi amb menys gent que les darreres edicions, van centrar el discurs. Si l'acte va començar amb l'espectacularitat dels gegants de la ciutat penjats d'una grua, va acabar amb un superb espectacle inaugural.


+ A l'esquerra el radiofonista Màxim Castillo, al centre, acompanyat de les autoritats. Al costat, la plaça del Vi durant l'espectacle inaugural.  Foto: E. PICAS.

El pregó va ser peculiar perquè incorporava talls de veu d'alguns dels protagonistes a qui es referia, i en alguns moments va ser difícil de seguir. Durant 27 minuts, es van arribar a fer set pregons, en dues parts. La primera pretenia ser un repàs dels 70 anys de vida de Ràdio Girona i es repassaven diferents èpoques històriques a través de la lectura de sis pregons suposadament d'aquell moment. Hi va haver la segona República, la Guerra Civil -«Franco prendrà Girona per telèfon. Girona està cansada i té gana [...]»-, el franquisme del 39, la immigració andalusa, els 60 i 70 i la instauració de la democràcia. Aquests pregons els van fer diferents periodistes i locutors, però el director de l'emissora, Jaume Serra, va ser l'encarregat de la segona part, que constituïa el veritable pregó. «L'entenem com un homenatge de la ciutat a la ràdio, a Ràdio Girona però també a les altres ràdios», va afirmar, i va tenir un record especial per a Francina Boris i Jaume Pol. Però la lectura del pregó va estar també plena de cites i de referències a l'actualitat. En aquest sentit, i com no podia ser de cap més manera, el polèmic fanal de la plaça del Vi va ser protagonista. De fet, era curiós observar com a la plaça hi havia gent, però darrere la columna de llum hi havia una filera buida perquè els tapava la vista. «És un honor fer el pregó per primer cop sense el perill de perdre's en el full. Aquell rellamp de fanal m'hi ajuda, alcaldessa», va advertir i posteriorment es va referir al TGV: «A Saragossa hi ha forats... però ja saben que aquí tenim rius?». Serra també va reclamar incidir en una Girona potent i «de tots els colors» i va demanar als polítics que no es cansin, venint massa per campanya. Al final, Visca Sant Narcís i visca Girona. L'acte va començar de manera espectacular, amb els gegants suspesos sobre la plaça des d'una grua i va acabar amb l'espectacle Somni d'una nit de tardor d'Unicornis Teatre de Carrer, que va omplir la plaça de xanquers, bufons i personatges de fàbula.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El Museu d'Art treu a la llum en dues mostres biennals l'art gironí de postguerra dels seus fons de reserva

> LES PROPOSTES D'EL PUNT

> El programa oficial, al carrer

> Girona, de festa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.