| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dijous, 11 de setembre de 2003
>

Els alcaldes del Penedès reclamen més autogovern i la meitat volen la independència

Trenta-tres dels 47 alcaldes del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès contesten una enquesta d'El Punt

Hi ha alcaldes socialistes que aposten obertament per la independència i n'hi ha de CiU que no hi creuen

JOSEP M. FLORES . Vilanova i la Geltrú
La meitat dels alcaldes de les comarques penedesenques -Garraf, Alt i Baix Penedès- somnien en una Catalunya independent de l'Estat espanyol. Una independència amb matisos: pacífica, sense trencaments estridents i integradora amb el projecte europeu. L'altra meitat d'alcaldes rebutgen el concepte d'independència però, igualment, reclamen més poder polític per a Catalunya. Aquestes són les dues principals conclusions de l'enquesta que publiquem avui amb motiu de la Diada i que El Punt ha fet a 33 dels 47 alcaldes penedesencs. L'enquesta es va realitzar telefònicament des de les redaccions de Vilanova i Vilafranca entre ahir i abans-d'ahir.

El plantejament inequívoc de la pregunta referida a la independència de Catalunya va sobtar la majoria d'alcaldes i per això la majoria, per no dir tots, automàticament afegien matisos a la seva resposta. Dels 33 que han contestat l'enquesta -els 14 que falten no han pogut ser localitzats- només n'hi ha un, el de Calafell, que va preferir no contestar la pregunta sobre la independència al·legant que presideix un govern bipartit i que el soci es podria molestar en funció de la seva resposta. Dels 15 que van dir que estaven a favor de la independència la majoria són de CiU -8-, n'hi ha 4 del PSC, 2 d'ERC i 1 independent, el de Cubelles. Dels quatre alcaldes socialistes que es mostren obertament partidaris de la independència destaca el de Vilanova i la Geltrú, Sixte Moral, que prové del PSAN i que defensa un discurs integrador amb el projecte d'una Europa federal que reconegui la realitat dels Països Catalans. En canvi, els alcaldes de les altres dues capitals penedesenques, Vilafranca i el Vendrell, que també són del PSC, es desmarquen d'aquesta posició i es declaren contraris a la independència, si bé aposten per una Espanya d'estats federals. Tant els alcaldes socialistes com convergents que aposten per la independència introdueixen molts matisos al seu pronunciament i admeten que parlar d'aquest terme polític genera moltes incomoditats als seus partits. Els d'ERC, en canvi, en fan bandera perquè aquest és un dels principals discursos que defensen els republicans. Els que diuen «no» a la independència són majoritàriament del PSC -11- que, no obstant, es mostren obertament partidaris d'avançar en l'autogovern i de reformar l'Estatut, excepte un cas, l'alcalde de Banyeres del Penedès, que creu que l'actual Estatut no s'ha esgotat. Curiosament, però, hi ha 4 alcaldes de CiU -tres de l'Alt Penedès i un del Baix Penedès- que no creuen en la independència i que defensen un discurs nacionalista molt més conformista. Aquests alcaldes convergents consideren que la independència és una utopia i, per tant, ja hi renuncien d'entrada. En canvi, reclamen molt més poder polític per a Catalunya i defensen la reforma de l'Estatut que proposa el seu candidat a la Generalitat, Artur Mas. D'entre els que van dir que no a la independència hi ha un altre alcalde independent, el de la Granada, i l'únic del PP de tot el Penedès, el de Pontons, que veuria bé una reforma de l'Estatut «sempre que no afavoreixi el nacionalisme».

 NOTÍCIES RELACIONADES

> 1. Creu que Catalunya hauria de ser independent de l'Estat espanyol? 2. Considera que cal reformar l'Estatut?

> L'ENQUESTA

> L'ENQUESTA

> I brindarem tot maleint la memòria de Felip V

> Per un nou Estatut

> Jordi Pujol anuncia eleccions per al 16-N

> El PSC reclama a Mas que deixi el govern i que aturi la propaganda institucional

> Agraïment a 23 anys de confiança

> La festa a l'Arc de Triomf denuncia la «retallada de llibertats global» després de l'11-S nord-americà

> L'AGENDA DE LA DIADA

> La meitat dels alcaldes del Penedès volen la independència

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.