| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dilluns, 8 de setembre de 2003
>

Els advocats catalans denuncien l'Estat espanyol al Consell d'Europa perquè margina el català als jutjats

Presenten un contrainforme que contradiu un dictamen del govern estatal

EL PUNT . Estrasburg
El Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC) i l'Il·lustre Consell d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) han denunciat l'Estat espanyol al Consell d'Europa per haver incomplert la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. Segons aquest text europeu, s'ha de garantir l'ús del català, basc i gallec en l'àmbit de la justícia i l'administració, però pels advocats actualment l'Estat espanyol dóna al català un estatus similar a una llengua estrangera.


+ Als jutjats d'Amposta, tot i haver-hi fet una prova pilot de català, la secretària judicial en va prohibir l'ús.  Foto: J.P.
Responsables de la Comissió de Normalització Lingüística del CICAC es van desplaçar la setmana passada a Estrasburg per presentar davant la Direcció General de Temes Legals del Consell d'Europa un contrainforme que contradiu el dictamen emès pel govern de l'Estat espanyol sobre el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Els advocats catalans i balears denuncien que l'estatus que actualment dóna l'Estat espanyol al català als jutjats és similar al que té qualsevol llengua estrangera, en no exigir-se'n el coneixement a jutges, fiscals i funcionaris. Els advocats acusen l'Estat de no vetllar per l'ús en oficines judicials i a l'administració de l'Estat de les llengües oficials de comunitats com Catalunya, i consideren que no n'hi ha prou amb impulsar el coneixement del català als funcionaris que treballen en aquests territoris, sinó que cal exigir-los que parlin i escriguin correctament la llengua pròpia del lloc perquè puguin optar a una plaça a Catalunya o a les Illes. Segons denuncien els advocats, l'incompliment de l'Estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries suposa una marginació dels ciutadans que tenen com a pròpia una llengua oficial com ara el català i que no sempre poden utilitzar-la als jutjats. Textos legals El contrainforme presentat al Consell d'Europa a Estrasburg destaca que un dels punts amb més incompliments és el de l'accés a textos legals en català. No hi ha traduccions oficials en català de la legislació estatal, comunitària i internacional publicada o ratificada per l'Estat espanyol abans de 1998, i no consta que s'hagin pres mesures per esmenar aquest punt. Els advocats també van demanar al Consell d'Europa que s'insti l'Estat espanyol a adoptar el sistema del Parlament de Catalunya per solucionar el problema dels retards en la publicació de les disposicions dictades per l'Estat. Aquests textos haurien de publicar-se en edicions simultànies al B OE en totes les llengües oficials de l'Estat, i correspondria al Parlament espanyol elaborar les versions oficials en cada idioma.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Els advocats catalans denuncien l'Estat espanyol al Consell d'Europa perquè margina el català als jutjats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.