| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


divendres, 4 d'abril de 2003
>

L'avantguarda de l'exèrcit nord-americà assalta l'aeroport Saddam de Bagdad

Les tropes de la coalició anglo-nord-americana avancen en tres columnes per iniciar el setge de la capital iraquiana

JOSEP MARTINOY .
Soldats del tercer esquadró del setè regiment de cavalleria cuirassada dels Estats Units van començar ahir al vespre l'assalt a l'aeroport internacional Saddam de la capital iraquiana. El govern iraquià, per desmentir les informacions que indicaven que ja es combatia a l'aeroport, va acompanyar un grup de periodistes a la terminal perquè comprovessin que no hi havia combats. Tot i que els iraquians insisteixen que l'avantguarda de les forces de la coalició està molt lluny, el cert és que les tropes nord-americanes controlaven ahir Najaf, després d'una setmana d'intensos combats. Les tres columnes que avancen cap a Bagdad van moure's ahir sense gaires problemes, cosa que fa témer al Pentàgon que els iraquians preparin un contraatac.


+ Forces de la Guàrdia Republicana esperen als afores de Bagdad l'arribada de les primeres unitats nord-americanes.  Foto: EPA.
La manca de resistència iraquiana un cop superada la barrera defensiva situada a un centenar de quilòmetres de Bagdad fa sospitar que els iraquians puguin estar preparant una trampa per a les forces de la coalició anglo-nord-americana. Les divisions Hammurabi i Nabucodonosor de la Guàrdia Republicana iraquiana s'estarien desplaçant cap al sud abandonant les seves posicions inicials al nord de la ciutat. Això explicaria l'intens bombardeig al qual durant tot ahir els avions dels atacants van sotmetre la zona nord de les rodalies de Bagdad. També els periodistes que hi ha a la ciutat van escoltar diverses explosions cap a la zona de l'aeroport. La tercera divisió d'infanteria mecanitzada avança pel centre. Per la seva esquerra avancen els soldats de la 101 divisió aerotransportada i, per la seva dreta, la primera i la segona força expedicionària de marines, que han superat la ciutat de Kut. Les tres columnes intentaran un setge pràcticament complet sobre Bagdad pel sud, l'oest i l'est respectivament. Els marines de la primera força expedicionària van trobar-se amb la sorpresa que les milícies que havien de defensar la localitat de Naamaniya, situada al sud-est de Bagdad, van optar per no oferir resistència a l'avanç nord-americà i van abandonar intactes les seves armes. Els soldats de la coalició es pensaven que aquestes milícies serien precisament les que oferirien més resistència. Tampoc no hi ha combats a la carretera que uneix Bagdad i Karbala. Un taxista que va fer el trajecte va explicar a l'agència EFE que hi havia molta presència militar iraquiana però que no s'havia trobat amb les forces nord-americanes. Tot i que el secretari de Defensa dels Estats Units, Donald Rumsfeld, pronostica que els pròxims dies seran els més difícils per a les tropes de la coalició, el cert és que l'optimisme ha tornat a la Casa Blanca després de l'evidència que els bombardejos han fet estralls entre els membres de les diferents divisions de la Guàrdia Republ icana. La importància dels bombardejos la demostra el fet que dimarts passat les forces aèries de la coalició van fer 1.000 missions i es van llançar més de 700 míssils de creuer.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Els bombardejos i la pressió dels kurds afebleixen la defensa iraquiana al front nord

> Moviments ràpids per justificar l'estratègia

> Powell afirma que els EUA i el Regne Unit controlaran l'Iraq de la postguerra

> Aznar admet que hi ha hagut «massa optimisme» a l'inici de la guerra

> On és l'eixida?

> L'Iraq nega l'avanç dels seus enemics

> Moren set militars dels EUA en ser abatut un helicòpter

> l'observatori de la UdG

> Pomar es mobilitza en contra de la guerra, i la Salut i Llefià volen reunir avui a la plaça Trafalgar milers de persones

> Els joves que es van tancar a Hisenda de Mataró denuncien una actuació violenta dels Mossos

>L'avantguarda de l'exèrcit nord-americà assalta l'aeroport Saddam de Bagdad

> S'estreny el setge sobre Bagdad Tropes de la coalició assalten l'aeroport

> S'estreny el setge sobre Bagdad Tropes de la coalició assalten l'aeroport

> S'estreny el setge sobre Bagdad Tropes de la coalició assalten l'aeroport

> S'estreny el setge sobre Bagdad Tropes de la coalició assalten l'aeroport

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.