| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


diumenge, 8 de desembre de 2002
>

Tot esperant la depuradora de l'Alt Maresme

El projecte per tractar les aigües brutes de Pineda, Calella, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna acumula un retard de deu anys

MONTSE MARTÍNEZ . Pineda de Mar
La planta depuradora, que ha de resoldre el problema de les aigües residuals de l'Alt Maresme, continua pendent. El debat sobre el lloc per on han de passar les canonades encara és obert i no hi ha calendari per a les obres. El projecte de la depuradora, que donarà servei a Calella, Malgrat, Palafolls, Pineda i Santa Susanna, arrossega un etern retard des de 1992. Fins al 2000 es va discutir sobre l'emplaçament de la planta. Ara sobre el traçat dels col·lectors. Després de les eleccions del 1999, el gran compromís dels alcaldes va ser desencallar el projecte. L'alcalde de Pineda, Joan Morell (CiU), defensa que serà possible que les canonades passin per la carretera en lloc de la riera. El mandat entra en la recta final i l'obra no s'acaba de concretar.


+ L'actual planta, que tracta les aigües brutes de l'Alt Maresme amb un sistema de mínims, va ser construïda als anys 60.  Foto: M.M.
No hi ha novetats en el projecte de construcció de la planta depuradora de l'Alt Maresme, que ha de donar servei a Pineda, Calella, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna. El que està decidit és que es farà a l'antiga pedrera de Montpalau, entre Pineda i Tordera. Des de fa uns mesos, els interlocutors mantenen silenci, no hi ha novetats. L'alcalde de Pineda, Joan Morell (CiU), ha informat que les obres de col·locació dels col·lectors des de la planta de pretractament -a davant de la platja- fins a la riera estan adjudicades. El que no hi ha és cap data perquè aquesta part de les obres comenci. Joan Morell ha explicat que no es començaran a fer fins que el traçat per on han de passar els col·lectors fins a la pedrera estigui decidit. En aquest sentit, Morell ha assegurat que podria ser possible que els col·lectors que han de connectar l'actual planta de pretractament amb la depuradora passin per la carretera i no per la riera. Ha manifestat que els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ho estan estudiant però, de moment, no hi ha res decidit. Segons l'alcalde pinedenc, la dificultat de fer passar les canonades per la carretera d'Hortsavinyà no són els diners que pot costar, sinó el fet de trobar una alternativa per a la circulació quan es facin les obres. Morell explica que tot això són les hipòtesis de treball i insisteix a dir, com ja ha fet en diverses ocasions, que la decisió no es prendrà fins que els tècnics i els responsables de l'ACA facin una reunió a Pineda per exposar el projecte de la depuradora en un acte públic. Durant els últims mesos, s'han proposat diverses dates per fer la reunió però encara no se sap quan es farà. L'alcalde entén que el compromís és desencallar aquesta obra durant aquest mandat i que la depuradora és molt important per a la comarca. «Ho desbloquejarem», afirma. Tot i això, Morell, que ha liderat entre la resta d'alcaldes les actuacions per tirar endavant l'obra, demana que s'entengui el paper de Pi neda. «És important fer la depuradora però en un lloc correcte. La gent ha d'entendre que Pineda farà un esforç amb la depuradora», ha apuntat. Per altra part, l'ACA ha informat que al novembre va aprovar el projecte de construcció de la planta depuradora, així com el seu estudi d'impacte ambiental i les expropiacions. El Departament de Medi Ambient ha informat que al gener les obres surten a concurs i que es podrien començar l'estiu de l'any que ve. L'altra part de les obres, la dels col·lectors està adjudicada, segons la Generalitat. El cost de la planta i els col·lectors és de 20.425.084 euros.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> La plataforma, al capdavant de la defensa de la riera

>

> Consens polític de la necessitat de la planta

> Retocar el projecte de les canonades

> «L'esforç que fa Pineda»

> Es fa més mal al mar, segons Campoy

> Perjudici per al turisme

> «Fins després de les eleccions»

> «Fer-ho ara seria d'una gran valentia»

> La depuradora de l'Alt Maresme acumula un retard de deu anys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.