 |
ELS TOP 7 DE P.L.A.T.S. de Nadal 24/12/2004 06:00
|
Aquesta setmana us plantegem el segon dels dos fòrums que romanen oberts durant tota l'època nadalenca fins al divendres 7 de gener.
Una de les constants d'aquestes festes són els farts de llop que ens cruspim. Per això hem decidit demanar-vos receptes, però en acròstic. És a dir, per exemple:
R ecuperar gustos bons i barats
É s el que vol aquest fòrum de plats
C onstruïts amb perícia i molta fe
E n rima o en prosa o com us vagi bé.
P erò, això sí, el nom volem en acròstic.
T enint fe de no haver errat el pronòstic,
E sperem plats nadalencs saborosos
S abent que els verbívors mai sou sosos!
Doncs això. Volem receptes nadalenques amb el nom en acròstic i el text més o menys explicatiu dels seus components. Aquest fòrum de gastronomia verbívora nadalenca premiarà tres missatges. El més destacat rebrà el sorprenent joc de taula italià Word Jam basat en les relacions entre consonants i vocals. Tot i que les instruccions només estan en italià, anglès, francès i alemany, s'hi pot jugar en qualsevol llengua, i per tant també en català. El segon millor missatge rebrà el volum 100 paraules de Fernando Bonassi i el tercer un exemplar d'Enginy 2 de A. Navarro y T. Moral. Tot plegat per gentilesa de Editrice Da Vinci, Emboscall, Empúries i de la llibreria virtual llibres.com.
1. Matí de Reis... / Llum
Com n'és de gros el paquet!
Aquest any 'hi han lluït força...
Roba? Perfums? Un joguet?
Bona noia he estat del cert....
Ohhhhhhhh! Carbó.... Quina conxorxa!
Del desengany...
Estic plorant!
Sobre mateix del carbó
Una llàgrima em rellisca
Caram tu! S'hi fa un forat...
Rellisca... com emmelat!!!!
És de sucre! Visca!, Visca!!!!!!
2. Carn d'olla / Ció Munté
Cada Nadal esperem amb impaciència
Avies i tietes que amb gran paciència,
Remenen l'olla on han ficat cansalada,
Només un porro, cigrons i pastanaga,
Dues patates, braons i un bocí de vedella.
Olla quasi plena! Aquest és un plat estrella!
La pilota, el braó, el peu de porc i la col,
La xirivia, la botifarra i els galets de la sopa.
Apa, ara només cal aixecar ben alt la copa.
3. Tortell / Marta Breu
Trossos de fruita confitada
Ornamenten elegantment aquest pastís amb
Racons que amaguen grates (o ingrates) sorpreses.
Tastar-lo endolceix la boca dels
Esperits llaminers i tips d'aquestes festes.
Llargament afortunat serà aquell qui descobreixi el rei,
Llastimosament perjudicada la butxaca de qui s'ennuegui amb la fava.
4. Canalons / La Pícara Molinera
Congelats en algunes ocasions
Aprofitats en d'altres, gratinats,
No són avui en les celebracions
Aquells que foren, rics i celebrats.
Lloem encara el seu fons triturat
On s'hi aplega la carn de plats més bons,
Nua i bullida, sota un tel daurat,
Suant formatges, enyorant torrons.
5. De primer... / Llum Se sent olor a l'escala
olles i olles fumejant
primer plat a cada casa
avui mengem tots igual .
Dinarem com un sol home
escudella de Nadal!
Galets, cigrons, pota i galta
amb col, gallina ... el normal!
Li haurem posat la pilota
(és carn trinxada amb pinyons...)
Tots la trobarem 'de nota'
Sempre queda de collons!
6. Fum Fum Fum Fum Fum .... / Sani
Cuina per a solters i/o divorciats :
Farcellets d'au amb peres de Lleida
Uns rovellons lleugerament confitats
Mozzarella amb pilota i carn d'olla
Fils de Vedella trenats "estil Bulli"
Uns fredolics glacejats amb sucre cubà
Macarrons amb curri i samfaineta picant
Fussilli d'estruç "sauce meunière"
Uns ceps de criança saltejats amb oli d'Arbeca
"Mantecadas i polvorones" rostides al microones
Fesolets amb mantega a la planxa
Uns rovellons amb trufa blanca d'Osona
Mandonguilles de kiwi amb Aromes de Montserrat
Favetes a la "tripartita", polsim de menta obligat
Uns moixernons a la brasa d'alsina
Mango flamejat amb orujo "ull de llebre"...
De totes les receptes tinc el cop i rait.
Bon 2005 a tots els/les verbívors / vores.
7. Salmó fumat amb ceba i ou dur trinxats i tàperes / Ció
Quan n'hagueu pescat uns quants, cobriu amb Sal, Al vostre gust, La peça de la que Més Orgullós us sentiu perquè perdi part del greix i l'aigua que conté. després, col·loqueu-la sobre el Foc d'Un Munt de llenya seca i Aromàtica de manera que li Toqui el fum de ple. Agafeu amb Molt de compte la peça Ben Curada, i Exteneu-la lluny del Baf Ardent del foc. I Ompliu Un bol petit De ceba trosejada,i Un altre D'ou dur, ben ratllat o Triturat Rebé, i no Xafat, A Trossos Similars als de ceba. I en un Tercer Atuell, Poseu-hi tàperes petites, i guardeu-les En un lloc Reservades per als Entusiastes dels productes Selectes.
|
|