| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | diumenge, 21 de desembre de 2025

 ELS TOP 7 DE Bona Cuina! 30/04/2004 06:00

La mort del gastrònom rimaire Jaume Pastallé ha suscitat alguns correus verbívors. La verbívora Elisenda Que ens suggereix un homenatge en format de proposta de fòrum: "rodolins de presentació de plats al seu estil: Jaume Pastallé, ens ho passarem la mar de bé. Descansi en pau." Doncs això, us demanem que ens ajudeu a confegir una carta amb primers plats, segons i postres descrits amb rodolins pastallenaires. El rodolí més destacat rebrà a casa un exemplar del llibre d'enigmes il·lustrats Enginy 2, per gentilesa de l'editorial Empúries i de la llibreria virtual llibres.com.


1. Menú d'homenatge al "Pastallé", per diumenge i dia feiner / 6Q terrisser

Entrants (veureu que en són d'estimulants):
-Amanida catalana, si en teniu força de gana
-Sopa bullabesa, per dinar com la marquesa
-Escudella barrejada, com poca gent no l'ha tastada
-Raviolis de bolets, per que mengin els vailets
-Escalivada tripartita (albergínia, pebrot i ceba petita)
-Carxofes a la brasa de Sant Boi, que les cull cada dia el nostre noi

I després el Segon Plat (quan l'entrant ja heu acabat):
-Xai a la brasa (de bens criats prop de casa)
-Botifarra amb mongetes del ganxet, això és un plat amb molt buquet
-Galta de vedella rostida, amb patates ben guarnida
-Mongetes amb morro i orella, per deixar contenta la parella
-Pollastre de ca la gallinaire, si no us agrada variar gaire.
-Orada a la sal, si no trobeu el preu massa alt
-Sardines escabetxades, del mar Cantàbric avui portades
-Una truita de riu, amb patates al caliu.
-I la graellada de peix, si no voleu sempre el mateix (Ah, i si hi voleu salsa Romesco, descobrireu com me l'empesco)

I al final les postres (no n'heu tastat com les nostres):
-Macedònia de fruita, per després d'una bona truita
-Crema de Sant Josep, ben embolicada en una crep
-Mel i mató, i podreu córrer una marató
-Nata amb maduixes, bo però us pot engreixar les cuixes

Beures, vi, aigua i cafè,
Tot plegat 12 euros de re!



2. Un bon menú, per no quedar dejú / Pep Vinyals

I Aquest és el menú que oferim
Que de tot sempre en tenim:

De primer, unes tendres favetes
amb ceba i pernil a tiretes.
O potser uns bons canalons
de marisc amb rovellons.
I encara una bona amanida
d'hortalisses diverses ben servida.

La carn per als segons,
de xai, de bou o de capons.
Del xai, l'espatlla al forn rostida
del bou, un filet de bona mida.
Dels capons, amorosament rostits,
ens en lleparem els dits.

La gamma de peixos és variada:
Amb sal i al forn, tenim l'orada.
Amb mel, panses i pinyons,
el bacallà és als fogons.
O potser un tronc de lluç adobat
i al forn amb cebetes cuinat.

Per postres, si és Nadal, torrons,
o gelats, si som a l'estiu;
o també bones síndries i melons.
Hi ha també el flam amb nata,
i la mousse de xocolata.

I per acabar, un bon cafè
i un gotet d'aiguardent
que sempre agrada a la gent
això d'acabar ben ple.

I si tot plegat no ens arruina,
els desitjo, Bona cuina!



3. Aires de pastanaga / Jm Fonalleras
Que consti que no responc del plagi. És tot escola Pastallé.

Si a cala Montjoi em vaga
d'anar una nit,
segur que trec pit
amb els vents de pastanaga
que bufen com una verdura
que m'atura
davant del pilar d'en Ferran Adrià,
el millor cuiner que hi ha.



4. Un menú mallorquí / Ona

Unes sopes de primer amb verdura i pa sobrer.
De segon un tumbet fred de tomàtiga ben cobert.
I per postres, ensaïmada amb uns talls de sobrassada.
Un menú ben mallorquí que us proposo des d'aquí.



5. Elegia a l'elaboració casolana del pa / Aiguamarina

M'ha agradat escriure un poema a l'elaboració del pa, ja que és un aliment molt lligat a la nostra cultura i un dels pilars bàsics de la cuina mediterrània.

Si voleu fer a casa el pa,
cal tenir un forn adient
i buscar alguns ingredients,
com la farina de blat.

No oblideu mai el llevat,
que amb aigua barrejareu,
i a la farina el poseu
amb una mica de sal.

Treballeu sense descans
la massa, molt pacientment,
i deixeu-la reposar.

I un cop hagi fermentat,
al forn la introduireu
fins que el pa estigui daurat.



6. Bona partida / M.

Ara que allà dalt hi ha qui em demana
em sento que ja perdo la gana.
Sort que sempre hi ha un racó
pel menjar més delicat,
cabell d'àngel confitat
i sucre en núvols de cotó.



7. Menuet frugalet / AciG

Entrants (veureu que en són d'estimulants):
-Amanida catalana, si en teniu força de gana
-Sopa bullabesa, per dinar com la marquesa
-Escudella barrejada, com poca gent no l'ha tastada
-Raviolis de bolets, per que mengin els vailets
-Escalivada tripartita (albergínia, pebrot i ceba petita)
-Carxofes a la brasa de Sant Boi, que les cull cada dia el nostre noi

I després el Segon Plat (quan l'entrant ja heu acabat):
-Xai a la brasa (de bens criats prop de casa)
-Botifarra amb mongetes del ganxet, això és un plat amb molt buquet
-Galta de vedella rostida, amb patates ben guarnida
-Mongetes amb morro i orella, per deixar contenta la parella
-Pollastre de ca la gallinaire, si no us agrada variar gaire.
-Orada a la sal, si no trobeu el preu massa alt
-Sardines escabetxades, del mar Cantàbric avui portades
-Una truita de riu, amb patates al caliu.
-I la graellada de peix, si no voleu sempre el mateix (Ah, i si hi voleu salsa Romesco, descobrireu com me l'empesco)

I al final les postres (no n'heu tastat com les nostres):
-Macedònia de fruita, per després d'una bona truita
-Crema de Sant Josep, ben embolicada en una crep
-Mel i mató, i podreu córrer una marató
-Nata amb maduixes, bo però us pot engreixar les cuixes

Beures, vi, aigua i cafè,
Tot plegat 12 euros de re!




Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.