| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dilluns, 6 de maig de 2024

 ELS TOP 7 DE Renfe  08/01/2010 00:00

El verbívor Pep Vinyals, insigne finalista de la Copa Enigmàrius celebrada al Gran Teatre del Liceu el 23 de desembre en el marc de “El matí de Catalunya Ràdio”, ens suggereix un tema candent per al primer fòrum de l’any 2010: “Si tal i com s'ha aprovat, des de demà dia 1 els trens de rodalies queden traspassats a l'administració de la Generalitat, caldrà inventra un nou nom per al servei (no crec que es quedin amb el de RENFE). Doncs bé, proposo això, que obriu un fòrum amb suggeriments ludolingüístics per a aquesta nova competència traspassada. Potser li diran RENFCAT o, la per a mi més suggerent, TRENCAT (Trens de Catalunya). En aquest darrer cas, esperem que el nom no faci la cosa. Salut i Bon Any”. Doncs això: ¿com s’hauria de dir la nova Renfe catalana? El millor missatge rebrà un exemplar d’un llibre que comparteix titol amb els trens de Rodalia: Rodamots, de Jordi Palou amb Pau Vidal, per gentilesa de l’editorial Empúries.


1. TRAÇ (Albert Badia)

Agafem el TRAÇ? Anem en TRAÇ? Funciona el TRAÇ?
Igualment per TRAÇVIA o TRAÇCAT (possibles variants). També TRAÇUT.
Traç, traça, traçar i traçut són de les úniques paraules iniciades amb tra que inclouen c trencada en el meu Pompeu Fabra (aquell típic vermell).
Traç m. Cadascuna de les ratlles que formen un traçat.
D'alguna manera la paraula fa referència a una línia o via. Alhora tra fa referència a transport. I finalment la c trencada ens ubica d'una manera singular a Catalunya.
M'agrada l'opció TRAÇVIA, perquè està a un mateix nivell que TRAMVIA, és a dir, són transports "semblants" però ubicats en diferents àrees: el TRAMVIA és intern, i el TRAÇVIA extern. Un tram ens fa imaginar un espai limitat (intern) i un traç no ens permet tant imaginar on sacava, és més llunyà (extern). L'inconvenient seria la semblança de noms, que pot conduir a confusions.
Llavors em quedaria amb TRAÇ a seques.



2. Un nom digne de la cosa (Lluís de Yzaguirre)

XUF (Xarxa unificada ferroviària)
FETGE (FErrocarrils i Trens de la GEneralitat)
FUIG (Ferrocarrils Unificats Intermodals de la Generalitat)
FAVA (Ferrocarrils Autonòmics de Via Ampla)



3. RODALICAT (Ció M.)

Sinònim als caps de rodaran si surten amb retard!



4. Ferrocat (Isabel Sancho) / Ferrocates (Salvador Cases i Majoral)

Penso que des del camí de ferro d'un inici, amb ara, no han variat gaire,i aquest és curt.

Sempre m'ha agradat molt el bateig popular que ha fet la gent, de forma espontania, d'un nom tant ferragós com Ferrocarrils de la Generalitat. Jo proposo elevar a nivell oficial el nom Ferrocates.



5. XOF! (merlot) / XAF (Maria Llopis)

Encara que no plogui, o precisament per si plou massa, el nom de XOF (Xarxa Orientativa de Ferrocarrils) li escau perfectament.

Xarxa Autonòmica de Ferrocarrils. Una onomatopeia molt descriptiva del que pot continuar passant...



6. XAFEC (J.M. Homs) / XÀFEC (Dora Muñoz)

Xarxa de Ferrocarrils de Catalunya Bon funcionament per molt que plogui

Xarxa Ferroviaria de Catalunya, que dona XÀFEC i que millor faria la Generalitat defugint el xàfec d'acudits que aital acrònim li faria rebre. Excepte que es pogués justificar al·legant que per al traspàs ha caigut un bon xàfec... de doblers, en aquest cas.



7. CATRAI (jms)

CATalunya sobre RAIls, o bé ... Catalunya rai !




Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.