 |
ELS TOP 7 DE Menús gremials 21/12/2007 00:00
|
L'eminent verbívor Toni Civit -autor, entre d'altres, del quadrat màgic de majors dimensions en català- ens ha fet una proposta molt saborosa. Arran de la iniciativa del restaurant barceloní Semproniana de fer uns menús monocromàtics (taronja, groc, blanc, negre...) Civit proposa fer menús gremials. Diu que la idea se li va acudir quan "vaig anar a dinar a un restaurant amb en Ferran, un amic que despatxa en una ferreteria de Ferreries. El cambrer ens va dur la carta, i en Ferran dubtava entre triar uns ous ferrats o els cargols a la llauna, de primer. Què va triar? Tant és, fos com fos no podia sinó encertar-la!"
Civit ens va fer arribar sis complets menús gremials, dels quals en destaquem dos:
Àpat de sastres i sabaters (per anar de gorra i acabar posant-se les botes)
Menú
Aperitiu: Botons de pinetell
Primer: Calçots amb espardenyes
Segon: Botifarra esparracada amb cabdells de Tudela
Postres: Talls de meló
Beguda: Bóta de vi d'agulla
Altres: Cafè de mitjó
Dinar a l'aplec del gremi de constructors, paletes i picapedrers
Menú
Aperitiu: Pica-pica, emparedats variats
Primer: Canalons amb empedrat
Segon: Pedrers a la llosa amb formatge de Maó arrebossat
Postres: Teules de Santa Coloma de Farners amb maçapà (sic)
Beguda: Aigua de l'aixeta o del pou
Altres: Pa de corriola
Us demanem, doncs, menús gremials, tan verbívors com vulgueu, però perfectament cuinables i menjables, com els de Civit. El missatge més destacat guanyarà un exemplar dedicat d'Enviar i rebre, de Màrius Serra, per gentilesa de Columna Edicions i de la llibreria virtual llibres.cat.
1. Gremi de fusters (Pere Sivillà i Grané)
Aperitiu:Encenalls de pernil ibèric.
Primer:Fusta d'embotits artesanals.
Segon:Peix martell amb salsa de clau i pebre.
Postres:Gelat de pinya amn serradures de coco.
Beguda: Cola light.
Altres: Per picar: Ametlles envernissades amb sucre caramel·litzat.
2. Menú de correctors (Teresa)
Sopa de lletres amb pilotetes poc o molt coordinades o subordinades.
Llengua arrebossada amb guarnició de fruits vermells a discreció.
Pedrers saltats amb foc ben viu i fetge amorosit amb un punt de mel, dos punts de vi ranci i, a part, un xic d'accent "alfabreguià".
Sorbet de fruita del tros, amb una imprescindible reducció d'almívar i una certa correcció cítrica: "que no és xarrup, gamarús!".
Vi xarel·lo (amb punt volat, encara que no sigui en porró).
Cafè amb gotes (de ciència i paciència).
Glopets, copetes, traguets, "chupitos" (arribats aquí ja no filem prim) a dojo per oblidar les penes de tan ingrata feina, i si no ens toca bufar de seguida en qualsevol revolt.
3. Menú del pornògraf (Pere)
Ous escaldats i patates amb suc. Faves amb botifarra negra. Botifarra amb pebrots i de vianda tavelles bullides. Pebrots farcits de brandada de bacallà amb salsa de figues. "Chochos" (a les Canàries patates) amb "mojo picón". Suquet de Cigala reial i petxines. Pa de llonguet. I de postres un xuixet de crema o figues confitades. Per acompanyar el cafè: pets de monja. Licor: alçapius.
4. Menú per celebrar l'Estatut (jms)
Sopa d'aigua "de borrajas"
Consomé d'aigües encantades
Ni carn ni peix
Garces per perdius
Gat per llebre
Bou per bèstia grossa
Acompanyaments : Naps i cols, sense suc ni bruc.
Aigües destil·lades, vins sense alcohol
Cafè per a tots , descafeïnat.
Parament de la taula i il·luminació : "a dos velas"
5. Menú del sastre (Àngels Blasi)
Entrants: gambes amb GABARDINA, llagosta a l'AMERICANA i musclos amb CAMISA
Segon plat: conill a la CAÇADORA, acompanyat de mongetes del GANXET
Postres: PIJAMA
Café de MITJÓ i misTELA, acompanyat de "CORBATAS" (pastas típiques de Unquera -Cantabria-)
6. Menú Monàrquic (cesca)
Corona de llagostins
"Manto de la Reina" amb Patates Duquesa
Filets d'Emperador amb confitat de Pomes Reinetes
Tortell de Reis
Aigua Imperial i Vins Marquès de Monistrol
Cafè i copa de Napoleó
7. Menú dels músics (Seraffina)
Canelons Rossini
Timbal de macarrons a la guitarra
Flauta de pernil
Botifarra blanca i negra
Músic
|
|