|
|
|||
|
El verbívor Sadurní Girona ens inspira el penúltim fòrum de la temporada en fer-nos saber una de les seves dèries: col·leccionar els termes que troba a faltar al diccionari català. En concret, el terme que suscita aquest fòrum és "perogrullada". El famós Pero Grullo castellà saltà a la fama dels amants de l'obvietat per les seves veritats com punys. En Sadurní afirma haver trobat un equivalent francès (lapalissade) però ens demana algun terme català per definir una "obvietat òbvia". O sigui, que es tracta d'emular en Pero Grullo en la llengua llur. Com en diríem de les "perogrullades", en català? A més, ja posats, afegim una petició al repte. També volem personatges catalans que hagin entrat al llenguatge ordinari. No cal que siguin gaire més historiats que en Grullo. Per exemple, el diabòlic Pere Botero. S'apreciarà l'antiguitat catalanesca, però també admetrem nouvinguts com el francès Rocambole de les situacions rocambolesques o fins i tot el toscà Dant de les dantesques. Com sempre, la millor aportació de la setmana rebrà un exemplar d'un llibre verbívor recomanat. Aquesta setmana, per al·lusions inspiradores, un exemplar del volum editat per Enric Gomà amb les expressions escoltades "Al Carrer" per gentilesa d'Ara Llibres i de la llibreria virtual llibres.com. ---------- + Veure tots els fòrums + Comparteix al Facebook o Twitter | ||
|
Aportacions al fòrum: # PEP DEL GEL PEP DEL GEL.-A casa del meu avi sempre s'anomenava així al terrible Stalin. També anomenàven GUTIERRES als urbans de gorra de plat. Jordi Romagosa 25/07/2003 07:51 # Canvi de nom Un amic meu insistia molt en què poses Pere al meu fill. Però al final vaig acoseguir convèncer-lo que no ho faria. Entre altres coses, perquè només es dira Pere Gil a la resta de la península; ja que aquí segurament li diren Juli Vert. I, és clar, no voldria pas que es perdés el cognom de mon pare. Xavier Gil 25/07/2003 07:28 # Potser.... Jo sempre n'he sentit a dir 'bertranada', però després de llegir http://idd01yq8.eresmas.net/Fitxes/Textos/P/perogrullada.htm ja no n'estic segur... Xavier Gil 25/07/2003 07:25 # Malament si hi vas! Si fos un restaurant de carn a la brasa i pa amb tomàquet, segur que amb aquest nom no duraria gaire; més aviat també aniria a parar-hi malgrat que ja hi fos. Parlo, és clar, de la casa que deu tenir en algun lloc el senyor Pistraus (Can Pistraus) Merlot 25/07/2003 07:09 |
|
Una producció de Partal, Maresma
& Associats. 1995 (La Infopista) - 2000. Secció mantinguda per Màrius Serra Posa VilaWeb a la teva pàgina. |