| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | divendres, 19 d'abril de 2024

  Prohoms verbals

Hi ha noms de persona que han passat al repertori expressiu local per raons de vegades difuses. A Arenys de Mar, per exemple, tothom esmenta un tal Ramis. “Anar a cobrar a can Ramis” és sinònim de no cobrar, però també es diu “Déu ens lliuri del dimoni i d’en Ramis de Sant Celoni”. Can Ramis és, encara ara, una de les millors cases del poble, prop de mar a la cantonada amb el carrer d’Avall. Pel que sembla, un besavi dels actuals Ramis va venir de Sant Celoni i tenia fama de mal pagador.

El mateix malson de no cobrar, a Vilafranca, dóna l’expressió “anar a cobrar a cal Not”, que és sinònim de “donar-ho tot per perdut” i potser remet a algun Notari. Hi ha exemples més generals, com Can Pistraus o Can Seixanta, però aquí ens interessen, sobretot, els que remeten a un personatge concret.


Busquem frases fetes protagonitzades per personatges de tota la geografia dels Països Catalans. El missatge més destacat rebrà un exemplar del llibre-joc El gran dictat amb
 Òscar Dalmau, per gentilesa de Columna.


----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Semblar de Can Rutxil
Per referir-no a una persona de recursos econòmics limitats que vol gastar o tenir coses com si fos rica.
M. Mercè Griera
08/05/2010 14:43



# Ca la Quica
Això sembla Ca la Quica, per referir-nos a un lloc, una casa, etc. on tothom fa el que vol sense cap ordre..
m. mercè griera
08/05/2010 14:34



# QUEDAR COM CAMOT
Sembla ser que a Xàtiva vivia un tal Camot que solia furtar amb assiduïtat i conseqüenment fou arrestat i empresonat. Aleshores Camot fugí pel clavegueram del calabós, i arrossegant-se per aquella canonada plena d'excrements aconseguí sortir a l'exterior, on estaven esperant-lo per tornar a ser arrestat. L'expressió "quedar com Camot" s'utilitza quan has fet esforços en algun sentit però no han servit de res. Molts anys més tard de l'aventura d'en Camot, arribaria a les pantalles el film Cadena perpètua, protagonitzada per Tim Robbins i Morgan Freeman i que té una clara semblança amb la història del lladre xativí.
NOEL NICOLAU
07/05/2010 11:08



# Un mossèn famós
També a Camprodon, hi va haver, pel vols dels anys 50 un mossen que es va fer forçá famós pel seu taranna, diguem-ne "original". Les seves sortides eren comentades per tota la població. En una ocasió que un pidolaire li va demanar almoina, ell es va adreçar a un feligrès força ric que en aquell moment l'acompanyava tot dient-li: "Deixa'm 20 duros, Jaume". I els va donar al pidolaire. A partir d'aquella feta, es va fer freqüent, al poble, l'expressió: "Fer la caritat de mossèn Tussell", per indicar que algú feia favors amb l'esforç d'altri.
jplanas
07/05/2010 10:47



# Ser de can Vidal i Ribas
Es deia fa anys a Camprodon per indicar que es tenien, i es gastaven, molts diners. La família Vidal i Ribas era una de les pioneres en el turisme al poble i sembla ser que no miraven gaire prim a l'hora de fer despeses. Crec que actualment ha quedat força oblidada.
Jplanas
07/05/2010 10:39



# Semblar la parada del Juanito
Es fa servir a Tarragona per dir que hi ha molta varietat (especialment d'objectes o coses) en algun lloc.
En Juanito era un comerciant que tenia una botiga al pla de la Catedral de Tarragona i també posava parada a les fires i les fetes majors de la zona.
A la Fira de Tarragona en Juanito havia plantat la parada tant al carrer Vidal i Barraquer com a la plaça d'Espanya. La seva parada era de les que oferia més coses i més variades. També tenia coses que normalment no es podien trobar en els ecomerços de la ciutat. Aquest gran assortiment de productes va donar lloc a l'expressió "Semblar la parada del Juanito"
elenagp
07/05/2010 10:05



# Més cobraments.
"A cobrar a cal mestre armer", es diu per aquests rodals.
jms
07/05/2010 08:10



# Més cobraments.
"A cobrar a cal mestre armer", es diu per aquests rodals.
jms
07/05/2010 08:09



# El gos de'n Pistol
A les Terres de l'Ebre en podríem fer una enciclopèdia amb dites populars d'aquestes. Us en diré una de la Cava: Passar més fam que el gos de'n Pistol, que mirava la Lluna pensant que era una tallada de meló.
Ignasi Ripoll
07/05/2010 05:41

« Anterior
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.