| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dimecres, 15 de maig de 2024

  Braguetes diverses

Aquesta setmana partim de les vies eufemístiques que tenen les llengües diverses per referir-se a un fet tan habitual com tenir “la bragueta oberta”. Per exemple, els francesos exhibeixen el seu republicanisme i poden dir que tens “l’ajuntament obert” (la mairie est ouverte) o bé fer un exercici de pragmàtica i dir que “la botiga és oberta” (le magasin est ouvert). Nosaltres, en canvi, especifiquem que tens “la farmàcia oberta”. Els alemanys opten per una via més animal, del tipus “tens l’estable obert” (dein Hosenstall ist offen) i, en sintonia, italians i espanyols opten per l’ornitologia: “se t’escapa l’ocellet” (scappa l’uccellino / se escapa tu pajarito). Finalment, els anglesos, sempre tan victorians, fan una aportació molt educadament còmica sobre l’aviació civial: “voles sense llicència” (you’re flying without a license”).

Busquem frases fetes sobre situacions d’una certa incomoditat que tinguin solucions prou diferents en diverses llengües. El missatge més destacat rebrà un exemplar del llibre Això del català 
d’ Albert Pla Nualart, per gentilesa de Columna.


----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Fer Pasqües abans de Rams
En un altre temps, la frase feia referència a un motiu d'escàndol o a un fet natural que hom havia d'acceptar amb resignació. Ara, ja no s'estila gaire. Potser per això, és fàcil trobar com les pastisseries de Barcelona venen la Mona abans de beneir la Palma. Fan Pasqües abans de Rams.
Dídac
30/04/2010 09:28



# Roba estesa
Expressió que s'ha perdut, com tantes. Els nanos no l'enteniem. D'això es tractava.
Lo Pere
30/04/2010 08:43

« Anterior
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.