| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de juny de 2022


divendres, 10 de febrer de 2006
>

ERC proposarà diferenciar la «nació» catalana de la «Nació» espanyola a l'articulat de l'Estatut

Vol presentar esmenes al Senat a partir del text del 30 de setembre

ANNA SERRANO. Barcelona
La ponència paritària del Parlament i el Congrés comença avui el treball amb amb els títols preliminar i primer de l'Estatut, en els quals s'inclou la definició de nació, llengua i drets. ERC insistirà que Catalunya es defineixi com a nació en l'articulat deixant clar que escrivint-la amb ena minúscula es diferencia de la «Nació espanyola» tal com consta en la Constitució.


+ Imatge de la Sala Sert, on es reunirà la ponència paritària. Foto: BERNADO RODRÍGUEZ / EFE
El títol preliminar s'abordarà segons la fórmula PSOE-CiU que trasllada la definició de nació al preàmbul i en l'articulat reprodueix el redactat de l'Estatut del 1979, en què Catalunya figura com a «nacionalitat». ERC proposarà que nació torni a l'article 1, on constaria «amb minúscula a diferència de la Nació espanyola, amb majúscula» o, com a segona opció, suggerirà que es completi la definició de Catalunya com a nació -sempre en minúscula- amb una referència a l'article 2 de la Constitució, en què s'al·ludeix a la «indissoluble unitat de la Nació espanyola». Joan Ridao va recordar que aquestes fórmules les avalen experts propers al PSOE. Ridao va denunciar que la darrera proposta dels socialistes introdueix canvis respecte a allò pactat, especialment en matèria lingüística. Va explicar que, en el preliminar, el PSOE vol fer una referència a la no-discriminació per raons lingüístiques en l'article sisè sobre la llengua pròpia, que consideren «sobrera», perquè ja està garantida en l'article 32. També va advertir que s'ha introduït canvis «tècnics» en punts de llengua i drets socials del capítol de drets i deures. Els socialistes no hi han presentat esmenes i ERC tem que han fet les modificacions per forçar la discussió i mirar d'introduir algun canvi després de «l'autèntica croada de la dreta espanyola» contra el català i de la «pressió» d'UDC per suprimir els punts sobre el dret a morir amb dignitat, al propi cos i a les unions de parelles del mateix sexe. ERC veu poques possibilitats de modificar-ho al Congrés i confia en el Senat, on tenen previst presentar esmenes a partir del text del 30 de setembre. Esquerra, però, forma part de l'Entesa Catalana i Ridao va admetre que «pot haver-hi problemes».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>A la Sala Sert amb l'uixer Mayoral

>Castells vol que el nou finançament s'apliqui el 2007 i que impliqui les comunitats forals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.