| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de juny de 2022


dimarts, 10 de gener de 2006
>

Maresme. El servei d'urgències de l'hospital de Mataró fa una prova pilot per atendre malalts a casa

L'atenció permet que determinats pacients no hagin de desplaçar-se i evita esperes innecessàries

LLUÍS MARTÍNEZ. Mataró
L'hospital de Mataró disposa de dos vehicles per atendre urgències a domicili. El nou servei, que va començar a funcionar l'abril de l'any passat, només està disponible a la capital del Maresme, però s'estudia implantar-ho a altres municipis. Tot i que no està adreçat a cap usuari en concret, els més beneficiats són la gent gran i les persones que tenen dificultats per moure's. «La lletera», com s'ha batejat aquest servei entre el col·lectiu mèdic, fa, de moment, quatre sortides al dia de mitjana però evita que determinats pacients hagin de desplaçar-se de nit fins a l'hospital i esperar llargues estones en una sala per ser atesos.


+ Un metge d'urgències de l'hospital de Mataró entra en un dels vehicles que fa atenció a domicili. Foto: Ll.M.
Per accedir al servei, els malalts ha de trucar al telèfon 061, un sistema que fa un triatge i la derivació de les urgències al dispositiu assistencial que es considera més adequat. Si qui rep la trucada creu que no hi ha cap indici de gravetat i que el pacient no necessita desplaçar-se a l'hospital per fer-se cap prova, pot enviar un metge d'urgències a casa del pacient. La cap d'urgències de l'hospital, Eva Coma, reconeix que el servei, que només funciona a Mataró, encara no és prou conegut ja que la mitjana de sortides és de quatre al dia. Entre els metges ja s'ha batejat el servei com «la lletera», per la forma del cotxe i perquè va de domicili en domicili. La gent gran, les persones que viuen soles o que tenen problemes de mobilitat són, segons Coma, bons candidats per accedir a aquest tipus d'assistència. «A les urgències de l'hospital sovint hi ha temps d'espera i tant per als malalts com per als familiars és incòmode», assegura. Coma també explica que la posada en funcionament d'aquest nou sistema permet rebre un tracte més personalitzat i que el metge pugui fer una valoració en un entorn molt més tranquil. «Els usuaris que ho han provat estan estusiasmats, perquè l'espera en lloc de fer-se en una sala de l'hospital es fa a casa, al llit o al sofà», assenyala Coma. El servei té un temps de resposta de 15 minuts de mitjana des del moment que el malalt truca al 061 i rep la visita del metge. L'assistència urgent a domicili de l'hospital de Mataró comença les sortides un cop tanquen els ambulatoris que estan de guàrdia. Per tant, els dies laborables, a partir de les vuit del vespre i fins a les vuit del matí; els dissabtes, de cinc de la tarda a vuit del matí, i els diumenges i festius, les vint-i-quatre hores del dia.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Més millores per descongestionar el servei a Mataró

>Maresme. El mal ús de les urgències

>L'hospital de Mataró atén malalts d'urgència a casa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.