| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de juny de 2022


diumenge, 6 de novembre de 2005
>

Rajoy torna a oferir «un pacte global» al PSOE per acordar les reformes del model d'Estat

El PP confirma l'esmena a la totalitat de l'Estatut i estudia fer-ne de parcials en la negociació al Congrés

ANNA SERRANO. Barcelona
Les previsions es van complir i Mariano Rajoy va anunciar ahir que el PP presentarà una esmena a la totalitat durant la tramitació del nou estatut al Congrés. Fonts del partit van assegurar, però, que també preveuen fer al·legacions parcials als punts nuclears del text. En la cloenda de l'onzena reunió interparlamentària a Barcelona, Rajoy va insistir en la tesi que el projecte és un modificació encoberta de la Constitució i va recuperar l'oferta de pacte feta al PSOE per abordar plegats les reformes en el model d'Estat, que també va extendre a CiU. Durant l'acte, Josep Piqué va acusar el secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, de «feixista» per haver demanat a la federació que es comprometi a no pactar amb el PP.


+ San Gil conversant amb Rajoy i Acebes amb Piqué, ahir, en la convenció del PP a Barcelona. Foto: GABRIEL MASSANA
Mariano Rajoy va continuar el discurs d'oposició a l'Estatut esgrimit dimecres en el debat de presa en consideració al Congrés i va afirmar que el PP no vol «pedaços i pactes parcials ni un nyap contrari a l'interès general». Rajoy va confirmar: «La nostra és una esmena a la totalitat perquè no estem parlant de l'Estatut de Catalunya, sinó del concepte del nostre país que es va acordar el 1978 i de si l'Espanya constitucional val o no.» Tot i la contundència del missatge, fonts dels populars a Catalunya van assegurar que la formació sí que participarà en la negociació de l'Estatut a la comissió constitucional del Congrés en què tenen previst presentar «esmenes mare», és a dir, al·legacions referides al gros dels títols del text així com esmenes parcials. En aquest últim cas, les mateixes fonts van explicar que seran poques però referides a aspectes centrals. En la cloenda de l'onzena reunió interparlamentària, Rajoy va centrar la seva intervenció a mostrar el rebuig frontal del PP a l'Estatut perquè «col·loca per davant de l'interès general de les persones els apriorismes ideològics d'alguns», «és letal per l'economia catalana» i «tanca Catalunya en ella mateixa». Per combatre-ho, el líder del PP va tornar a posar damunt la taula l'oferta que ja va fer al PSOE el 14 de gener passat per fer «un pacte global» sobre les modificacions que afectin el model d'Estat, que va extendre a «alguns partits que han estat en l'esperit del text constitucional», en clara referència a CiU. Igual que va fer dimecres en el debat al Congrés, el líder dels populars va convertir el projecte estatutari en una arma per atacar el PSOE i especialment el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Rajoy va trobar comprensible que l'Estatut el defensin els partits nacionalistes, però «insòlit i sorprenent» que tingui el suport de Rodríguez Zapatero. «Desconec si el president del govern espanyol té una idea d'Espanya», es va demanar el president dels populars, i el va acusar «d'estar buit». Precisament, aquesta serà una de les qüestions que els populars preguntaran al president del govern espanyol en el debat de l'estat de les autonomies que se celebrarà de dilluns a dimecres al Senat, en què li exigiran que expliqui «si Espanya és una nació i qui té el poder, el poble o territoris varis i diversos». Amb la seva intervenció, Rajoy posava el punt final al desembarcament popular de dos dies a Barcelona. El líder del PP va sopar divendres amb 300 dirigents del partit i va acabar cantant havaneres en català amb Josep Piqué, entre d'altres. Amb menys alegria van reaccionar els partits catalans que van criticar durament el missatge del PP. Des d'ERC, Joan Ridao va demanar al PSOE que sigui valent i «no sucumbeixi» a les pressions dels populars.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Piqué diu «feixista» a Zaragoza

>Concentracions en defensa de la unitat d'Espanya

>Zapatero uneix el PSOE respecte a l'Estatut però el finançament encara aixeca crítiques internes

>150 anys de debat

>La «via valenciana» fa camí soterrada pel protagonisme de l'Estatut de Catalunya

>Rajoy anuncia que el PP presentarà al Congrés una esmena a la totalitat al projecte de l'Estatut

>Rajoy torna a oferir un «pacte global» al PSOE per reformar el model d'Estat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.