DIJOUS, 19/11/2009 - 06:00h
(19/11/09). Per molts anys Vilassar de Mar
Avui fa 225 anys que Vilassar de Mar existeix com a municipi
Avui se celebra l'aniversari de la segregació dels seus veïns de Vilassar de Dalt; el municipi ho commemorarà amb diferents actes. Avui, amb una conferència institucional titulada Vilassar de Mar, 1784. Un abans i un després, al saló de plens, i dissabte a la tarda amb una representació teatralitzada dels fets de 1784. Els actes són aberts a tota la població
Vilassar de Mar no ha existit tota la vida. De fet, és un municipi relativament jove si el comparem amb molts altres del Maresme. Va néixer al 1784 com ho van fer la majoria dels pobles de la costa d'aquesta part de la comarca. Alguns dels veïns del municipi de muntanya, en aquest cas Vilassar de Dalt (aleshores Sant Genís de Vilassar) van començar a establir-se al litoral. La majoria d'aquests pioners eren pescadors i mariners, que s'hi van desplaçar per motius evidents, però també eren agricultors que a poc a poc van anar formant una població més o menys compacta i organitzada i que, des del 1779, disposava de la seva parròquia, la de Sant Joan de Vilassar de Mar.
L'església va donar nom al municipi, que va aconseguir la independència definitiva a través d'una ordre del rei Carles III que va entrar en vigor el 19 de novembre de 1784, és a dir, avui fa exactament 225 anys. Va ser un canvi estrictament administratiu, sense grans conflictes ni històries romàntiques, però va suposar l'inici de la història municipal de Vilassar de Mar i, per això, ara el consistori ha decidit recordar-ho amb un acte festiu.
El proper dissabte a la tarda tindrà lloc una representació teatralitzada dels fets de 1784 que ha estat escrita pel periodista Albert Calls i l'escriptora Sílvia Tarragó. «Té personatges històrics, com el vicari mossèn Antoni Montserrat o el notari Bonaventura Català, però també altres d'inventats», explica Calls, que també ha estat autor del guió de la festa major de Premià de Mar. L'escenificació començarà a 2/4 de sis de la tarda a la plaça de l'Església i narra com un grup de joves del veïnat de les cases de mar s'assabenta de la segregació de Sant Genís de Vilassar. Des d'aquest punt sortirà una cercavila en què participaran carros i cavalls, grallers, tabalers, gegants, capgrossos, pubilles, hereus i autoritats, que acabarà a la plaça Picasso, on tindrà lloc el final de festa amb cant coral, sardanes, bastoners, l'actuació dels diables i una xocolatada. «Aquestes efemèrides s'acostumen a celebrar amb un acte institucional, però nosaltres volíem que arribés a tothom, també als nens», explica la regidora de Cultura de Vilassar de Mar, Laura Martínez (CiU). De fet, les escoles han inclòs aquests dies unes hores d'història local que ajudarà els més petits a seguir dissabte l'acte festiu. Qui prefereixi, però, una visió més acadèmica, aquest vespre l'historiador local Alexis Serrano ofereix una conferència titulada Vilassar de Mar, 1784. Un abans i un després, al saló de plens. (font: El Punt)
Programació 225è aniversari de la independència municipal (1784-2009)
Dijous 19 de novembre
20 h Conferència institucional Vilassar de Mar, 1784. Un abans i un després, a càrrec de l’historiador Alexis Serrano.
Sala de sessions de l’Ajuntament de Vilassar de Mar
Dissabte 21 de novembre
17.30 h Representació teatralitzada de la independència municipal, amb un espectable teatral amb dansa, música, carros, cavalls, gegants, capgrossos, diables, bastoners, pubilles, hereus i figurants disfressats de mariners i pescadors que ens transportaran al Vilassar de Mar de 1784. I en acabar, xocolatada per a tothom.
Inici a la plaça de l’Església i cercavila cap a la plaça Picasso, on s’esdevindrà l’espectacle central de la festa.
Organitzat per l'Ajuntament de Vilassar de Mar, amb la col·laboració de: Amics de la Sardana, Associació Bastonera Picadits, Associació Pubillatge, Aula de Música, AVAL, Bricbarca, Centre d’Estudis Vilassarencs, Comissió dels Tres Tombs, Patronat Parroquial i Voluntaris Nou Vent.
|
|
|