VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 22/07/2009 - 06:00h

Dia de dol pels quatre bombers morts maldant per apagar l'incendi del parc natural dels Ports

N'hi ha dos més, en estat greu, ingressats a la Vall d'Hebron · El vent va revifar el foc ahir a la tarda i encara no s'ha pogut controlar · La Generalitat, que ha decretat un dia oficial de dol, manté activat el pla Infocat en fase d'alerta · S'han cremat vuit-centes hectàrees

Quatre bombers de la Generalitat van perdre la vida ahir mentre treballaven per apagar l'incendi que des de dilluns crema el parc natural dels Ports (Horta de Sant Joan, Terra Alta). Dos bombers més, que es troben en estat greu, han estat traslladats a la Unitat de Cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Una part dels qui combatien el foc, sorpresos per un canvi sobtat de la direcció del vent, restaren envoltats per les flames.

Ahir, entre les tres de la tarda i les quatre, sis bombers van quedar encerclats per les flames, quan eren en una zona d'accés difícil. Miraven de fer un contrafocs que aturés l'avanç de les flames. Però un canvi sobtat del vent va fer que el foc se'ls girés en contra i fou llavors quan quedaren atrapats. Quatre d'ells es van morir. Els altres dos, amb cremades d'entre el 60% i 70% del cos, els van traslladar cap a l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona.

Les víctimes mortals formaven part del Grup de Suport d'Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida, considerada la unitat d'elit dels Bombers de la Generalitat, talment un dels ferits. El sisè bomber forma part del parc de bombers de Vic.

El president de la Generalitat, José Montilla; el vice-president de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, van fer cap a l'àrea sinistrada. També n'hi van fer diputats Tarragona i de les Terres de l'Ebre de totes les forces polítiques.

Montilla, que va declarar, per avui, un dia oficial de dol, va expressar el condol del govern per la mort dels quatre bombers. Va dir que era un 'dia molt trist' pel cos dels Bombers i també per Catalunya i va voler destacar que eren 'servidors públics i excel·lents professionals' (àudio).

L'incendi continua sense control i ja ha cremat vuit-centes hectàrees

L'incendi, que ahir a migdia semblava controlat, va rebrotar amb força a horabaixa per causa del vent. En una compareixença als mitjans de comunicació, el secretari general d'Interior, Joan Boada, va negar que a migdia s'hagués abaixat la guàrdia, ben altrament: 'en cap moment' no s'havia donat l'incendi forestal per controlat. Segons que va assegurar, la revifada era deguda a les ventades locals. Recordem que el foc va començar al barranc dels Covars, entre els paratges de les Roques Cambretes i el pinar de Don Pedro.

Durant la nit hi han treballat cinquanta-cinc dotacions terrestres, sobretot al flanc esquerre, que és el més actiu. Al matí s'hi han tornat a sumar els mitjans aeris. A hores d'ara hi treballen cent dotacions dels Bombers, segons han informat des de la Direcció General de Protecció Civil.

Com que el vent ha començat a bufar amb força de nou al matí, els efectius que treballen preveuen que les tasques de control seran complicades també avui. Hi ha la preocupació que el vent bufi encara amb més força a partir de la tarda, talment va passar ahir. És per això que s'apressen per mirar de tenir controlat el foc abans del migdia.

Les tasques de control i extinció continuen, doncs, i la Generalitat manté activat el Pla Infocat (pdf) en fase d'alerta des de dilluns a la nit. També el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) manté activada l'alerta del pla d'Incendis Forestals.

Segons les darreres dades provisionals facilitades pel cos d'Agents Rurals, el foc hauria afectat una superfície de 800 hectàrees de massa forestal, 400 de les quals pertanyen al parc natural dels Ports i la resta són d'Espai d'Interès Natural.

Reaccions a Horta de Sant Joan

Alguns veïns d'Horta de Sant Joan van expressar la indignació pels fets. Segons que van dir a l'ACN, el municipi té 'pocs mitjans' per actuar amb rapidesa i fer front a l'incendi (àudio). A més, van criticar que els efectius havien abandonat el foc 'massa aviat', quan ja s'havia estabilitzat i abans que estigués extingit (àudio). L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan va fer un ban demanant els veïns que es confinessin a les seves cases i que hi romanguessin tranquils.

Per la seva banda, el batlle del municipi, Àngel Ferràs, es va sumar a la impotència viscuda pels veïns i va dir que hi havia hagut 'una certa relaxació' per part dels comandaments. Per Ferràs, aquesta 'relaxació' ha fet que el foc 'arribés fins on ha arribat' (àudio). Pel que fa als Bombers, el batlle ha dit que 'han actuat molt ràpidament i molt bé', i ha lamentat la mort dels quatre efectius del cos de Bombers.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA